U potrazi za jugom

Autor: Sara Kopeczky

ocjena: 5 / 5

U potrazi za jugom zbirka je priča koja prati živote Laure, Tene, Eme i Rite – četiri dugogodišnje prijateljice koje život odvede u potpuno različitim smjerovima.

Iako je klasificirana kao zbirka priča, vrlo lako ju se može svrstati i pod prizmu romana. Zbirka se bavi raznolikom tematikom i likovima s kojima se svaki čitatelj lako može poistovjetiti – bilo da je riječ o osobi koja ima složen odnos sa svojom majkom kao Laura, ili pokušava odgonetnuti smisao svog života – baš kao Tena. Možda se, poput Eme, ne usudi priznati da je uloga majke ne ispunjava jer je to još uvijek “društveno neprihvatljivo” ili joj kao i Riti, umjetnost služi kao oružje kojim “popunjava krhotine u sebi”.
Zbirka je upečatljiva jer se autorica pozabavila i nekim osjetljivim temama o kojima se dovoljno ne govori, kao što su teme majčinstva i postporođajne depresije, dok s druge strane progovara i o temeljnim egzistencijalnim problemima, kao što je pronalaženje posla nakon završenog fakulteta.

O autoru

Sara Kopeczky

Sara Kopeczky (1992.) odrasla je u Splitu, gdje i danas živi. Do danas je objavila zbirku poezije Kamen, školjka, papir, knjigu za djecu Priče iz Drugozemske te zbirke priča Više ne znam tko si i U potrazi za jugom. Osvojila je i nekoliko književnih nagrada, a za potonju knjigu je osvojila nagradu „Trećeg trga“ u kategoriji prve knjige proze za neobjavljeni rukopis.