Svakog jutra put do kuće sve je duži

Autor: Fredrik Backman

ocjena: 5 / 5

Svakog jutra put do kuće sve je duži kratki je roman koji je prvotno bio objavljen kao tekst bloga, a potom se „prometnuo“ u knjigu koja na senzibilan i metaforički način donosi priču o čovjeku čija sjećanja blijede, te o njemu bliskim ljudima koji mu pomažu da ih zadrži.

U relacijama djeda, unuka i oca reflektiraju se svi važni životni trenuci koji slijedom neurodegenerativnih promjena kod djeda poprimaju novo značenje. Česti suputnik putovanja „do kuće“ je strah, u istovjetnoj mjeri samog nosioca oboljenja koji je takvim stanjem zatečen ili pak sasvim izgubljen i njegovih bližnjih koji se s takvim stanjima tek uče nositi. Prava smjernica, u svim stranputicama, ostaju istinska ljubav i povjerenje.

Autorski honorar za ovu knjigu, koju je autor posvetio Onome tko pamti nekoga tko je zaboravio, namijenjen je švedskoj zakladi za mozak Hjärnfonden – organizaciji koja dodjeljuje stipendije i pruža potporu istraživačima i istraživačkim grupama kako bi omogućila ili poboljšala važna istraživanja o mozgu.

O autoru

Fredrik Backman

Fredrik Backman (Brännkyrka, 1981.) švedski je književnik, bloger i kolumnist, autor niza romana od kojih su najpoznatiji Čovjek zvan Ove, Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao, Britt-Marie je bila ovdje, Medvedgrad itd. Njegov prvi roman Čovjek zvan Ove (2012.) preveden je na 25 jezika te je po njemu 2015. snimljen nagrađivani švedski film, a 2022. godine knjiga je dobila i svoju američku adaptaciju pod nazivom Čovjek zvan Otto, u kojoj glavnu i producentsku ulogu ima Tom Hanks.