Sjene nad Hudsonom

Autor: Isaac Bashevis Singer

ocjena: 5 / 5

Roman prati grupu dobrostojećih poljskih Židova i njihov život u poslijeratnom New Yorku. Glavna radnja romana je ljubavna priča dvoje ljudi koje progoni njihova prošlost.

Smješten u atmosferični New York 1947. godine, roman istražuje sudbine migranata koji su pobjegli od strahota rata i traže sreću u novoj domovini.

Osim prošlosti progoni ih i teret religije i židovske zajednice koja procjenjuje i osuđuje svaki njihov korak.
A ima se što za osudit jer Anna, glavni lik romana, uglavnom katastrofalno bira ljubavnike i muževe te je središte svih komplikacija u romanu. Uz oca, ortodoksnog vjernika, koji ne može podnijeti još jedan razvod, Anna je blokirana formama i očevim autoritetom.

Sjene nad Hudsonom su odličan roman u kojem dobijete obiteljsku sagu, ljubavnu melodramu, priču o Židovima u egzilu, holokaustu, moralu, vjeri…

O autoru

Isaac Bashevis Singer

Isaac Bashevis Singer rođen je 11. studenoga 1902. godine u židovskoj obitelji u selu Leoncin u blizini Varšave. Otac mu je bio hasidski rabin, a majka kći rabina iz Biłgoraja. Premda je izvrsno govorio hebrejski, poljski i engleski, Singer je sva svoja djela napisao na jidišu, svom materinjem jeziku, i smatra se najvećim piscem tog jezika. Nakon što je 1978. primio Nobelovu nagradu za književnost, Singerova se djela prevode na sve svjetske jezike.