Posljednja slika ljubavi

Autor: Larry Tremblay

ocjena: 5 / 5

Roman je inspiriran životom slikara Francisa Bacona

Potresna priča u kojoj je opisana strastvena veza koju je slikar imao sa svojim ljubavnikom Georgeom Dyerom. Između noći njihovog prvog susreta i kraja veze, svjedočimo njihovoj strastvenoj i razarajućoj ljubavi i nerazumijevanju osjećaja. Pisac duboko ponire u slikarevu psihu i ponekad je teško povjerovati da je većina toga fikcija. Njegovo je pisanje zarazno, poetično i brutalno.

Umjetnika otkrivamo i kroz ključne trenutke njegova života. Plešemo u valceru između njegove mladosti, putovanja u Pariz i Berlin, njegovog kreativnog procesa i plodne karijere. Čitajući upoznajemo njegovu umjetničku filozofiju, pa kada nakon pročitane knjige proguglate slike Francisa Bacona shvatite kako su u savršenom skladu s njegovim životom. Knjiga je nasilna i sadistička, a slike koje pobuđuju njezine riječi snažne su poput Baconovih slika.

O autoru

Larry Tremblay

Larry Tremblay (1954.) suvremeni je kanadski dramatičar, romanopisac, pjesnik, kazališni redatelj i profesor kazališne umjetnosti na Sveučilištu u Montréalu. Od osamdesetih godina 20. stoljeća do danas napisao je tridesetak dramskih tekstova koji su prevedeni na desetke jezika i postavljeni na brojnim svjetskim kazališnim pozornicama. Pored nekoliko zbirki poezija i kratkih priča, objavio je i sedam romana, među kojima je najistaknutiji L’Orangerie (Pod krošnjom naranče), dobitnik je brojnih nagrada.