Nedovršena

Autor: Marina Gudelj

ocjena: 5 / 5

Nedovršena je prvi roman splitske autorice Marine Gudelj te prati život Nere – studentice psihologije na Sveučilištu u Zadru, koja se svog vlastitog života ne sjeća.

Zbog toga se većinom oslanja na svoju ‘crnu spiralnu bilježnicu’ i diktafon kojeg uvijek nosi sa sobom, kao i na stručnu pomoć svog psihologa Mladena. Detektivska potraga za samom sobom na koncu je vodi na Lastovo – otok u kojem stanuje Leda, jedina osoba koja Neri može pružiti odgovore na njena pitanja.

Sama autorica inače je profesorica hrvatskog jezika i književnosti koja je svoje zvanje stekla upravo u Zadru, stoga ne čudi što je radnju svog prvog romana smjestila baš u tom dalmatinskom gradiću. Izravno se referirajući na različita književna djela, roman (riječima same autorice) “sadrži brojna intertekstualna i intermedijalna uplitanja te koketira s glazbenom pozadinom Joy Divisiona i Syda Barretta”.  Za one čitatelje koji su svoje studentske dane proveli upravo u Zadru, Nedovršena će izazvati nostalgiju detaljnim opisima popularnih i kultnih okupljališta zadarskih studenata. A iako ovdje nije riječ o kriminalističkom romanu, riječ je o knjizi prožetoj napetošću i neizvjesnošću koja čitatelja drži “na iglama” do samog kraja.

O autoru

Marina Gudelj

Marina Gudelj (Split, 1988.) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Osvojila je nekoliko književnih nagrada za svoje kratke priče, kao što su nagrada portala KSET (Klub studenata elektrotehnike), Kritična masa i FKEP (Festival europske kratke priče). Dobitnica je nagrade Prozak (2018.) za najbolji prozni rukopis autora/ice do 35 godina starosti, a kao rezultat te nagrade 2020. izlazi joj zbirka kratkih priča Fantomska bol. Njen prvi roman Nedovršena objavljen je 2021. godine.