Kada više ne razumijemo svijet

Autor: Benjamin Labatut

ocjena: 5 / 5

Ova jedinstvena i fascinantna proza, spoj eseja i fikcije, priča je o životima četiriju genijalaca i njihovim znanstvenim otkrićima koja su unaprijedila svijet znanosti izazvavši neslućene promjene u društvu, uz danak plaćen u krvi.

Lebdeći između književnosti i znanosti, između dokumentarnosti i fikcije, srca i uma, matematike i ljubavi ova originalna, distopijska proza magnetski privlači, pritom držeći čitatelja u stalnoj želji da ga što brže, a opet što duže čita. S nevjerojatnom znatiželjom sve se dublje zaranja u živote ljudi koje mnogi nisu razumjeli tada, a ne razumiju ni danas. Socijalne otuđenosti, stanja mističnih delirijuma, ludila, rivalstva, sujete, nagovještaji novih (nerazumljivih) pojmova sve je izmiješano s dokumentarnim filmom koji se živo odvija pred očima čitatelja. U ovom neobičnom hibridu fizika i matematika nikome neće biti dosadne i potaknut će znatiželju izlažući nas intimnim borbama znanstvenika čija otkrića pokreću moderni svijet kojeg poznajemo.

O autoru

Benjamin Labatut

Benjamin Labatut, čileanski autor rođen u Rotterdamu 1980. Debitantsku zbirku pripovijedaka Antarktika počinje ovdje objavio je u Meksiku gdje je osvojio nagradu Caza de Letras za 2009., kao i Nagradu grada Santiaga u Čileu 2013. Njegova treća knjiga Kada više ne razumijemo svijet iz 2020. prevedena je na više od dvadeset jezika i autoru je donijela svjetski uspjeh i nominaciju za međunarodnu nagradu Booker 2021.