ocjena: 5 / 5

Slikovnica Ja koncipirana je tekstualno i grafički, kao dijalog odrasle žene i djevojčice.

Međusobno iznoseći vlastita viđenja sebe, upravo dijete otkriva ono što odrasloj osobi „možda“ treba. Razgovorom se dotiču teme zaposlenosti, užurbanosti, striktnog planiranja, uspješnosti, znanja, kozumerizma. Svijet viđen očima djeteta podsjetnik je na stvarne životne vrijednosti i ono posebno važno – očuvanja djeteta u sebi.

Slikovnica Ja objavljena je u Hrvatskoj, Sloveniji, Turskoj, Makedoniji i Portugalu. Iako namijenjena djeci, slikovnica je pravi čitateljski i ilustracijski užitak i za sve odrasle ljubitelje dječje književnosti, koja jednakom snagom ističe temeljne ljudske vrijednosti (Mali princ, Veliki Panda i Sićušni Zmaj, Putovanje Velikog Pande i Sićušnog zmaja, Dječak, krtica, lisica i konj…).

Ilustracije i grafičko oblikovanje djelo su Vane Kosturanova (Strumica, 1979.), makedonskog ilustratora i autora slikovnica Zvjezdano dijete (2018.), Djevojčica i medvjed (2019.) i Djevojčica i grad (2020.). Dobitnik je prve nagrade za likovno-grafičku opremu na sajmovima knjiga u Skoplju 2018. i 2019. godine, a njegova slikovnica Djevojčica i medvjed uvrštena je 2019. među 200 najboljih knjiga za djecu i nalazi se u katalogu White Ravens koji izdaje International Jugendbibliothek u Münchenu.

O autoru

Danijela Pavlek

Danijela Pavlek (Zagreb, 1980.) autorica je nekoliko knjiga za djecu (Gdje stanuju srca, Miš, mačak i maslačak, Čemu služe noge, Knjiga recepata za putovanje kroz odrastanje) i članica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Diplomirala je Turizam na Ekonomskom fakultetu i dugogodišnja je markentinška stručnjakinja. Dobitnica je nagrade Kitica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade 2020. godine za zbirku pjesama namijenjenu djeci i mladima Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo.