Isijavanje

Autor: Stephen King

ocjena: 4 / 5

Radnja Isijavanja svima je uglavnom poznata : Jack Torrance, liječeni alkoholičar s povremenim izljevima bijesa, stiže u hotel Overlook u Coloradu kako bi sa ženom Wendy i sinom Dannyjem radio kao kućepazitelj tijekom zimskih mjeseci.

Unatoč činjenici da je prethodni kućepazitelj u Overlooku ubio svoju ženu i dvije kćeri zbog tzv. „kabinske groznice“, Jack je primoran prihvatiti navedeni posao jer je prethodni izgubio zbog nekontroliranog izlijeva bijesa u školi u kojoj je radio. Stoga zajedno sa svojom obitelji useljava u Overlook, nesvjestan rijetkog dara kojeg ima njegov petogodišnji sin – dara poznatog i kao “isijavanje”.
Slavni Kingov roman većina danas pamti i zbog istoimenog filma iz 1980. godine, kao i činjenice da je inspiriran hotelom Stanleyjem u Coloradu, notorno poznatim po tome što je „uklet“. Važno je naglasiti i kako prethodno gledanje filma može pomoći u boljem razumijevanju romana, jer u protivnom sam početak može djelovati pomalo zbunjujuće i kaotično na samog čitatelja. Roman impresionira stupnjevitom karakterizacijom likova i polaganom gradnjom radnje, što na koncu kulminira napetom i pomalo neočekivanom završnicom. Iako kultnog statusa, Isijavanje nije za svačiji želudac, već za ljubitelje horor žanra koji su na neki način već upoznati s Kingovim radom.

O autoru

Stephen King

Stephen Edwin King rođen je 21. rujna 1947. godine u Portlandu, najvećem gradu američke savezne države Maine. 1974. godine objavio je svoj prvi roman Carrie, koji ga je proslavio i obilježio kao pisca horor žanra. Među njegovim najpoznatijim romanima su Misery, Isijavanje, Ono, Zelena milja te Groblje kućnih ljubimaca.