Domaćin

Autor: Astrid Lindgren

ocjena: 4.5 / 5

„Tako je tiho u ljudskoj nastambi. Spavaju u zimskoj noći i ne znajući da je Domaćin tamo.
Brojne sam zime vidio, što dođoše i minuše,
brojne sam ljude vidio, starce i mališe,
ali oni mene-nikada, pomisli Domaćin.“

Domaćin je kratkonogo mitsko stvorenje koje u malom selu u Švedskoj po noći obilazi kuće i štale kako bi bio siguran da su svi dobro i da udobno spavaju. Slikovnica je jednostavna i govori o čarobnoj zimskoj noći kada se ljudi okupe u svojim domovima, a životinje u štalama i ne daju da se vatra ugasi na ognjištu.

Priča odiše toplinom te je popraćena zanimljivim ilustracijama koje prikazuju život i atmosferu hladne zimske večeri. Domaćin se obraća svim usnulim životinjama, djeci i odraslima te im govori kako će uskoro zima proći i da se bliže topliji dani kada će moći slobodno šetati po poljima. Priča i ilustracije su zanimljive, stoga čitanje ove priče u zimskom razdoblju može prerasti u tradiciju. Priča o Domaćinu je prvi put objavljena 1981. te je jedna od poznatijih švedskih narodnih priča koja je prožeta poštovanjem prema životu i brizi prema svim živim bićima. Domaćin tješi i ulijeva nadu svojim tihim govorom što izaziva neodoljiv osjećaj mira i sklada.  

O autoru

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren je švedska spisateljica rođena 1907. godine te je jedna od najčitanijih i najpoznatijih autorica za djecu. Njezine priče su prevedene na više od stotinu jezika, a neka od najpoznatijih djela su Pipi Duga Čarapa i Braća Lavljeg srca. Mnoge knjige su bile inspiracija za filmove i serije. Švedska vlada je godine 2003. - godinu dana nakon smrti autorice, osnovala nagradu Astrid Lindgren koja je ujedno i najveća međunarodna književna nagrada za dječju književnost.