ocjena: 5 / 5

Detalji su refleksivan roman o vezama s ljudima s kojima je pripovjedačica u različitim razdobljima devedesetih godina prošlog stoljeća bila u bliskom odnosu.

Podijeljen je na četiri poglavlja od kojih je svako posvećeno jednoj osobi; ljubavnicima, prijateljici i majci.

Roman se otvara sjećanjima koja kreću posvetom u knjizi Njujorška trilogija Paula Austera, a koju neimenovana pripovjedačica u stanju viroze i pod temperaturom koja iskrivljuje racionalno razmišljanje, uzima s police za knjige  (roman je pisan tijekom pandemije Covid-19). Posveta je vodi do Johane čije ime nosi i naslov prvog poglavlja, a po istom su ključu naslovljena i ostala poglavlja.

Nedostatak konvencionalnog zapleta možda će frustrirati neke čitatelje, ali tome se suprotstavlja autoričina fina preciznost u dočaravanju likova i fragmenata svakodnevnog života. Živopisno i poetično, kroz osebujno oko za detalje i s velikom empatijom za likove o kojima piše, Ia Genberg donosi priču o tome kako nas ljudi koje upoznajemo tijekom života nikada ne napuštaju; prijateljstva i ljubavi cvjetaju i blijede, ali njihovi tragovi uvijek ostaju. S mnoštvom kulturnih referenci na knjige, glazbu i filmove roman oživljava duh vremena u kojima smo ona i ja (a možda i vi?) bili mladi. Možda će oni koji su proživjeli mladost u devedesetima više uživati u čitanju, ali umijeće autoričinog pripovijedanja prelazi granice generacijskog romana.

O autoru

Ia Genberg

Ia Genberg (Stockholm, 1967.) karijeru je započela kao novinarka, a u književnosti je debitirala 2012. Iako su joj sva djela kritički pohvaljena, a čitateljski dočekana s oduševljenjem, tek je s posljednjim, trećim romanom Detalji postigla je najveći uspjeh. Roman je 2022. godine ovjenčan najvažnijom švedskom književnom nagradom August, a 2023. i nagradom Aftonbladet.