ocjena: 5 / 5

Crvena voda je nagrađivani roman cijenjenog splitskog autora Jurice Pavičića. Radnja romana smještena je u gradić na dalmatinskoj obali nazvan Misto te prati život obitelji Vela nakon što njihova kći Silva jednog dana netragom nestane.

Tog rujna 1989. godine započinje potraga koja traje punih 27 godina; potraga obilježena ratom, društvenim promjenama i političkim zbivanjima u okolini. Iako objavljena davne 2017. godine, Crvena voda do danas ne prestaje nizati književne nagrade, pa je tako dobitnik dvije najznačajnije hrvatske književne nagrade – nagrada Gjalski i Fric te nekoliko francuskih nagrada među kojima je i Libr’à Nous – nagrada koju dodjeljuju nezavisni knjižari i za koju je Pavičić u više navrata istaknuo kako mu je osobito draga.

Ubacivanjem određenih ratnih epizoda u roman kao i nekih relevantnih tema današnjice poput masovnog turizma, autor na suptilan način daje vlastito mišljenje o aktualnim društvenim promjenama i ilustrira način na koji prošlost oblikuje sadašnjost pojedinca. Također, roman se preselio i na kazališne daske s impresivnom glumačkom postavom (među kojima su Stipe Radoja, Nives Ivanković i Arijana Čulina), a do danas je preveden na njemački, francuski i talijanski jezik.

O autoru

Jurica Pavičić

Jurica Pavičić hrvatski je romanopisac, scenarist i novinar iz Splita. Literarni ugled stekao je kratkim pričama te trilerima i kriminalističkim romanima. Od 1990. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina, a svoj prvi roman – socijalni triler Ovce od gipsa – objavljuje 1997. godine. Kratke priče i eseji su mu prevedeni su na nekoliko jezika, među kojima su engleski, francuski, njemački i talijanski, a do danas je objavio niz knjiga od kojih su najpoznatije Crvena voda, nastavak Prometejev sin, Patrola na cesti, Mater Dolorosa, Ovce od gipsa, Žena s drugog kata te slikovnica Tri kuće, tri prijatelja.