ocjena: 5 / 5

Cesta (The Road) je postapokaliptični roman Cormaca McCarthyja iz 2006. godine. Priča prati oca i sina koji putuju kroz uništenu Ameriku u potrazi za sigurnim […]

Cesta (The Road) je postapokaliptični roman Cormaca McCarthyja iz 2006. godine. Priča prati oca i sina koji putuju kroz uništenu Ameriku u potrazi za sigurnim mjestom za život. Svijet romana je opustošen neimenovanom katastrofom. Većina ljudi je nestala, a oni koji su preživjeli bore se za opstanak u surovoj i nemilosrdnoj okolini. Otac i sin suočavaju se s brojnim opasnostima, uključujući pljačkaše, kanibale i prirodne katastrofe. Roman je ispunjen mrakom i očajem. Otac i sin su svjedoci neizrecivih užasa i gubitaka. Međutim, u tom mračnom svijetu oni pronalaze i nadu i snagu u međusobnoj ljubavi. Cesta je snažan i dirljiv roman o ljudskoj izdržljivosti i snazi obitelji. To je priča o nadi u beznađu i o ljubavi u mračnom svijetu. Odnos oca i sina je u središtu romana. Njihova međusobna ljubav i odanost su ključne za njihovo preživljavanje, dok je svijet romana surova i nemilosrdna okolina. Unatoč mraku i očaju, roman nudi i nadu. Otac i sin nikada ne odustaju od nade da će pronaći sigurno mjesto za život. Cesta je roman koji će vas zaintrigirati, dirnuti i ostaviti dubok dojam. To je roman o ljudskoj prirodi i o onome što znači biti čovjek u ekstremnim situacijama. Roman je osvojio Pulitzerovu nagradu za fikciju 2007. godine. Ekraniziran je  vrlo uspješno 2009. godine u režiji Johna Hillcoata. Glavne uloge u filmu su tumačili Viggo Mortensen i Kodi Smit-McPhee. Ako vas zanimaju postapokaliptični romani s jakim fokusom na likove i emocije, Cesta je vrijedan preporuke.

O autoru

Cormac McCarthy

Cormac McCarthy (1933.-2023.), bio je istaknut američki književnik, poznat po mračnim i snažnim romanima. Njegova djela sežu u razne žanrove, uključujući južnjačku gotiku, western i postapokaliptičku fikciju. Među njegovim najpoznatijim romanima su jako uspješno ekranizirani romani „Cesta“ (The Road), koji je osvojio Pulitzerovu nagradu, "Ovo nije zemlja za starce" (No Country for Old Men) - nagrađen Oskarom, kao i epski (anti)vestern Krvavi meridijan (Blood Meridian or the Evening Redness in the West). McCarthy je poznat po svom surovom i poetičnom stilu pisanja, često koristeći minimalistički dijalog i škrte opise. Njegova djela se bave nasiljem, moralom, odnosima čovjeka i prirode, i prolaznošću ljudskog postojanja. McCarthy je smatran jednim od najvažnijih američkih pisaca svog vremena.