Černobilska molitva

Autor: Svetlana Aleksijevič

ocjena: 5 / 5

Černobilska molitva dokumentaristička je knjiga nagrađivane bjeloruske autorice Svetlane Aleksijevič.

Knjiga sadrži prikupljena svjedočanstva nekadašnjih stanovnika Pripjata čiji su se životi iz temelja promijenili 26. travnja 1986. godine.

Černobilska molitva nastajala je gotovo tri desetljeća tijekom kojih je autorica snimala i bilježila razgovore sa svjedocima i sudionicima černobilske nesreće. Knjiga baca novo svjetlo na spomenutu tragediju potičući čitatelja da ovu nuklearnu katastrofu sagleda iz malo drugačije perspektive o kojoj se dosad nije toliko govorilo. Stoga je pomalo i žalosna činjenica da se na patnjama i tragediji stanovnika iz okolice Černobila danas razvio i popularizirao tzv. nuklearni turizam. Godine 2019. HBO je snimio hvaljenu seriju Černobil temeljenu upravo na svjedočanstvima iz ove knjige, a riječima jednog korisnika, “ovo je još gore čitati nego što je bilo gledati seriju”.

O autoru

Svetlana Aleksijevič

Svetlana Aleksijevič (1948.) bjeloruska je autorica rođena u gradu Ivano-Frankivsk, u Ukrajini. Knjigu Rat nema žensko lice napisala je 1983. godine, ali objavila tek 1985. godine zbog cenzure te optužbi autorice za “pacifizam, naturalizam i de-glorifikaciju herojske sovjetske žene”. Godine 1997. objavljuje Černobilsku molitvu, a 2013. knjigu Rabljeno doba : (kraj crvenog čovjeka). Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima je Nobelova nagrade za književnost 2015. godine.