Božić je! Božić!

Autor: Kęstutis Kasparavičius

ocjena: 4 / 5

„No tada počnu ludovati mali drveni ukrasi. Oni jako dobro znaju da se ne mogu slomiti, zato misle da mogu raditi što god im padne na pamet.“ (…)
„I tada svi odjednom primijete kako je lijepa postala jelka. Ukrasi se još neko vrijeme njišu na grančicama, malo podrhtavaju, no naposljetku umorno zaspu. Jer sutra je Božić!“

Autor dočarava predbožićno vrijeme i izazove s kojima se različite životinje susreću prilikom odabira i ukrašavanja jelke, pravljenja kolača i zimskih radosti. Jedanaest priča prikazuje kako životinje zajedničkim snagama uspijevaju prebroditi sve poteškoće kako bi imale sretan i ugodan Božić. U ovim  pričama se opisuje kako medvjedi sanjaju o medenjacima, koze idu na skijanje, mačke uživaju u klizanju, zečevi očekuju poklone, pingvini se sanjkaju i druge životinje koje uživaju u zimskim radostima. Pa ipak, Božić kod vjeverica je najzanimljiviji jer su najljepše okitile jelku. Luckasti likovi, odnosno životinje s ljudskim osobinama i njihove pustolovine mogu djecu podsjetiti na neke njihove doživljaje za vrijeme Božića, ali i potaknuti da za Božić pokušaju okititi svoju jelku, pomognu ispeći kolače i ono najvažnije – uživati u zimskim radostima.

Iako priče jesu zanimljive i nenametljivo poučne, nedostaje šaljivih „nezgoda“. Autor se i u ovim ilustracijama drži svog prepoznatljivog stila te korištenja pastelnih boja koje su ugodne oku, ali djeci pažnju ipak privuku žarke boje.

O autoru

Kęstutis Kasparavičius

Kęstutis Kasparavičius je poznati litvanski ilustrator i autor dječjih knjiga. Rodio se 1954. godine te je do danas stvorio više od 55 ilustriranih djela. Također je poznat po suradnji s brojnim poznatim autorima, a najveće priznanje je zaslužio svojim ilustracijama djela klasika Hansa Christiana Andersena. Njegove knjige su prevedene na više od 25 jezika te je za svoja djela dobio brojne nagrade, diplomu UNICEF-a te nekoliko nominacija za nagradu Andersen.