Izložba Ane Dragičević: Ljubav kroz liniju

5.2.2021

O izložbi: Jedno jutro, oko 5 sati, sjela sam crtati. Kao i uvijek, imala sam slika koje nisam dovršila, ali nešto drugo me vuklo. Uzela […]

O izložbi:

Jedno jutro, oko 5 sati, sjela sam crtati. Kao i uvijek, imala sam slika koje nisam dovršila, ali nešto drugo me vuklo. Uzela sam list papira i krenula. Ruka je počela povlačiti linije u obliku lišca, a zatim je kist počeo bojati neke čudne plohe. Hrabro, istovremeno i nježno nastavila sam slikati slike jednu za drugom. Onaj osjećaj ispunjenja i potpunosti nisam mogla zanemariti. Priča se nastavila danima, dok nije došlo vrijeme za lica žena.

Svaka žena koju sam naslikala “dolazi” iz druge zemlje, noseći ime rijeke koja tece tom zemljom i karakteristikama te zemlje, kao što su oblik lica, boje, linija i naglasci. Svaka slika ima svoju malu priču, a najviše sadrži ogromnu količinu ljubavi, zbog koje sam i nazvala izložbu “Ljubav kroz liniju”. Slike su nastale iz želje da se ljepota prikaže modernistički, na jednostavan način, pazeći na estetiku i značenje same slike, te da odišu nježnošću i djeluju umirujuće. Motivi su cvijeće, lišce i portreti žena naslikane linijama i “lokvicama”. Naslikane su akvarelom i crnim tankim flomasterom na 200g papiru za akvarel, dimenzije 21*30cm.

 

O autorici.

Rođena u Splitu, 1989.g. Završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, a zatim Filozofski fakultet, odsjek za predškolski odgoj. Za vrijeme školovanja u srednjoj školi, sudjelovala je u humanitarnom projektu oslikavanja zidova soba korisnika Centra Juraj Bonaći, gdje je naslikala i svoj maturalni rad, pod nazivom “More” u predvorju njihovog doma. Nakon srednje škole odlazi na otok Brač gdje živi i radi te pronalazi svoju inspiraciju u prirodi i moru. Majka dvoje djece, supruga, odgojiteljica, a tek onda slikarica, svoje “slikarsko” vrijeme provodi u istraživanju tehnika i raznih motiva, a najviše se pronalazi u tehnici ulja, iako u zadnje vrijeme češće koristi akvarel tehniku za svoje nalete inspiracije.

Prva zajednička izložba u kojoj je sudjelovala je bila 2020. godine u Supetru, na Braču, koja je također bila humanitarnog karaktera. Njeni radovi su na nakitu, naslovnici vodica “Do zvijezda zajedno”, u DV “Mrvica” u Supetru, pedijatriji Supetar, ginekologiji Supetar, mnogim domovima, itd. Izložbom “Ljubav kroz liniju” željela je svoju ljubav prema slikarstvu prenijeti na promatrača, na jednostavan i modernistički način, nježnošću boja i postojanošću linija.