Tatjana Zoković – najbolja splitska košarkašica

 

Tatjana Zoković je sigurno najbolja košarkašica Splita u 70 godina dugoj povijesti splitske košarke.
Rođena je u Splitu 7. listopada 1931. Njena sportska karijera trajala je od daleke 1946. do 1964. U tom razdoblju proglašavana je više puta najboljom sportašicom Splita. Bila je simbol košarkašice fantastičnih mogućnosti i izvanrednih fizičkih kvaliteta. Odlikovala se brzinom, skočnošću, okretnošću i izdržljivošću. U svom KK Split bila je nezamjenjivi lider, promotor sporta, posebno košarke. Posebno je plijenila svojom vedrinom, optimizmom i susretljivošću, uvijek spremna za suradnju i pomoć. Jednom riječju bila je igračica velike imaginacije. Ljudi iz svijeta splitskog sporta zvali su je košarkaški Vukas. Za reprezentaciju Jugoslavije nastupala je od 1950. do 1961. i odigrala 64 utakmice. U tom je razdoblju za reprezentaciju postigla 778 koševa. Sudjelovala je na EP 1954. (Beograd), 1956. (Prag) i 1958. (Łódź), te na SP 1959. (Moskva). Na Europskom prvenstvu u Pragu proglašena je najboljom košarkašicom Europe.

 

detalj s košarkaške utakmice
S jedne od utakmica KK Split na igralištu u Spinutu 50–ih godina.

 

ženska ekipa
Ženska ekipa KK Split na svom igralištu u Spinutu 1950.g.
Slijeva stoje : Olga Korošec, Asja Piplović, Zlata Bradarić, Neda Grubišić, Jakica Grubišić, Irena Rančić, Dragana Kovačić, Elvira Carbonini i Tatjana Zloković

 

Njezin prvi sport bio je tenis, ali je na nagovor Uroša Paje Tominića, velikog zaljubljenika u košarku, došla na jedan od treninga i ostala u košarci. U to vrijeme iza Drugog svjetskog rata nije bilo dovoljno dvorana i uglavnom se igralo na otvorenim igralištima. Ženska košarka začeta je u FD Hajduk tijekom 1945. Osim Uroša Paje Tominića velike zasluge za osnivanje košarkaške sekcije imaju Umberto Fabris, Živko Drašković i Šime Poduje, a nešto kasnije i Marin Krstulović. U početku su djevojke trenirale sa istrošenim nogometnim loptama u dvorištuHajduka. Velikim trudom i zalaganjem uređeno je pravo košarkaško igralište iza istočnih tribina Hajdukova igrališta. Tatjana Zoković se 1946. priključila treninzima već iskusnih košarkašica poput : Valerije Zavagni, Elvire Carbonini, Dragane Kovačić, Teny Gizdavčić i dr.
U anketi Narodnog sporta 1959. Tatjana Zoković proglašena je najboljom sportašicom Jugoslavije i Hrvatske.
Dugo godina košarkašice Splita bile su u vrhu hrvatske i jugoslavenske košarke. Tatjana Zoković je imala dugu i uspješnu sportsku karijeru od gotovo 20 godina. Igrala je do svoje 37 godine života ponajviše zaslugom i razumijevanjem svog supruga Rudija koji bi je odvozio na treninge i dolazio po nju, nakon odrađenih napornih treninga. Obitelj Zoković živjela je dosta skromno u današnjoj Ulici kralja Zvonimira. Otac Jure oženio se Anticom Kezić. Tatjana je imala i brata Borisa koji je radio u građevinskoj firmi Lavčević.
Tatjana Zoković je svoj radni vijek provela u Jugoslavenskim željeznicama i PIS-u.
Preminula je u Splitu 30. siječnja 2003. godine.