Oblak čvoraka

Autor: Ivana Šojat

Dostupnost knjige provjerite u katalogu

Nakon „Zmajeva koji ne lete“ – romana za mlade kojim se predstavila mlađoj populaciji – Ivana Šojat sada se vraća s novim romanom, također namijenjenim mladima. Riječ je, o „Oblaku čvoraka“ u kojem se pozabavila aktualnim problemima novije generacije, kao što su podjela „na one koji imaju i koji nemaju“, cyberbullying i sl.

Lucija, protagonistica romana, učenica je osmog razreda koja zajedno s najboljom prijateljicom Ružicom doživljava svakodnevno zlostavljanje od kolega u razredu, kao i izopćenje iz skupine „popularnih“. Iako osjeća sigurnost uz svoje roditelje, odbija im priznati da je žrtva zlostavljanja.

„Jesi li na društvenim mrežama?“ upitala ju je u jednom trenutku Ružica.

„Nisam“, tresem glavom kako bih odlučno zanijekala svoju prisutnost na bilo kojoj od društvenih mreža. (…) Ružica uzima mobitel, nešto prtlja po njemu pa mi ga pruža.

„Pogledaj“, kaže. Gledam. Vidim fotoshopom unakažene Ružičine fotografije, užasne tekstove uz te fotografije, javno objavljen broj njezina mobitela, komentare od kojih mi se povraća.

„Što je to?“ pitam jer doista mi nije jasno što je to.

„Grupa, napravili su javnu grupu u kojoj ismijavaju sve nas“, objašnjava mi.

Lucija, Siniša i Ružica redovito trpe ismijavanja zbog „hlača koje su se nosile prošle sezone“, zbog „majice iz samoposluge koju nose samo jadnici“, zbog „klempavih ušiju“ i još brojnih drugih razloga. Iako joj je obitelj sigurno utočište, Lucija im ne govori o zlostavljanju koje trpi u školi, sve do onog trenutka kad zajedno s prijateljima odluči da je dosta.

Iako izvorno namijenjena teen populaciji, „Oblak čvoraka“ je roman kojeg mogu čitati i odrasli, jer govori o tome i kako djeca dosta toga zapravo „donose od doma“ i najčešće imitiraju ponašanje i govor vlastitih roditelja. Također se bavi i problematikom zlostavljanja putem društvenih mreža i popularnih aplikacija, kao što su Facebook i Whats App te kakve to posljedice ostavlja na samim žrtvama, koje si nerijetko pokušaju i oduzeti život. 

KALENDAR DOGAĐAJA