ocjena: 3 / 5

Smještena u viktorijansku eru, Vrtisrce je roman za mlade koji spada pod tzv. steampunk – podžanr fantastike inspiriran strojevima na parni pogon iz doba industrijske revolucije.

Radnja takvih romana najčešće je smještena u alternativnu povijest viktorijanskog doba (iako ne nužno).

U središtu ovog romana je 13-godišnja Lily Hartman, jedino dijete slavnog londonskog izumitelja Johna, koji jednog dana iznenada nestane. Osjećajući da je u opasnosti, Lily bježi od svoje skrbnice te uz pomoć urarevog sina Roberta i mehaničkog lisca Malkina pokušava doznati istinu o svom ocu i njegovom posljednjem izumu, kojeg se mnogi pokušavaju domoći. Unatoč zanimljivoj priči i neobičnoj eri u kojoj je radnja smještena, roman pomalo razočarava stereotipnim likovima i odviše idealnim raspletom događaja zbog čega ne ispunjava očekivanja čitatelja u potpunosti. Pa ipak, s obzirom na manjak romana ovog žanra na hrvatskoj književnoj sceni, Vrtisrce je knjiga koja će barem donekle zadovoljiti ljubitelje steampunka željnih akcije i avanture.

O autoru

Peter Bunzl

Peter Bunzl britanski je autor. Nominiran je za brojne književne nagrade među kojima su Carnegie, Waterstones Children's Book Prize, Branford Boase i druge. Prije nego što je postao pisac, studirao je na Nacionalnoj školi filma i televizije (NFTS) te radio na dvjema animiranim serijama koje su dobitnice nagrade BAFTA. Osim Vrtisrca, napisao je još 3 nastavka ove sage poznatih pod zajedničkim nazivom The Cogheart Adventures.