Savršeno ubojstvo: dnevnik dobre cure

Autor: Holly Jackson

ocjena: 3.8 / 5

Little Kilton maleni je grad u kojem se pet godina ranije dogodilo ubojstvo, a u kojem je tinejdžer Sal Singh ubio svoju tadašnju djevojku – srednjoškolku Andie Bell, a potom i sebe.

Svi u gradu, uključujući policiju, okrivili su Sala.

Svi osim Pippe Fitz-Amobi.

Pippa je djevojka koja završavajući srednju školu odluči uzeti ovaj ,,škakljivi’’ slučaj kao temu za svoj završni rad i zajedno sa Salovim bratom Ravijem istražiti što se tada uistinu dogodilo. Ubrzo otkriva tajne koje grad krije, a za koje netko ne želi da se doznaju i spreman je poduzeti sve što treba da tako i ostane – pa čak i ubiti. Iako ova istraga u opasnost dovodi njen život, ali i život njezinih bližnjih, Pippa ne odustaje. Istraga joj naposljetku otkriva gorku istinu da ljudi nisu uvijek onakvi kakvima se predstavljaju da jesu.

Unatoč zanimljivoj radnji i činjenici da je lako čitljiv, radnja romana je u pojedinim dijelovima nepotrebno odužena te je skoro nemoguće povjerovati da bi jednoj srednjoškolki pošlo za rukom riješiti nešto što čak ni policiji nije uspjelo, pritom se izlažući nepotrebnoj opasnosti, a sve za potrebe „školskog projekta“. Iako pisan „pitkim“ i jednostavnim stilom zbog kojeg radnju nije teško pratiti, to sve skupa nije dovoljno da ostavi osobito velik utjecaj na čitatelja. Također, bilo bi dobro i da čitatelji doznaju malo više o životima drugih likova, a ne samo o Pippi, koja je jedini potpuno razrađen lik u cijelom romanu.

O autoru

Holly Jackson

Holly Jackson britanska je autorica rođena u prosincu 1992. godine u Buckinghamshieru u Engleskoj. Svoj prvi roman napisala je sa samo 15 godina. Diplomirala je na Sveučilištu u Nottinghamu gdje je studirala književnu lingvistiku i kreativno pisanje. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, među kojima je i British Book Awards Children's Book of the Year. Osim trilogije Savršeno ubojstvo: dnevnik dobre cure (A Good Girl’s Guide to murder), napisala je još novelu Kill Joy i samostalni roman Petorica preživljavaju.