Oblak čvoraka

Autor: Ivana Šojat

ocjena: 4 / 5

Nakon Zmajeva koji ne lete – romana za mlade kojim se predstavila mlađoj populaciji – Ivana Šojat sada se vraća s novim romanom, također namijenjenim mladima.

Riječ je o Oblaku čvoraka u kojem se pozabavila aktualnim problemima novije generacije, kao što su podjela „na one koji imaju i koji nemaju“, cyberbullying i sl.

Lucija, protagonistica romana, učenica je osmog razreda koja zajedno s najboljom prijateljicom Ružicom i kolegom iz razreda Sinišom doživljava svakodnevno zlostavljanje od kolega u razredu, kao i izopćenje iz skupine „popularnih“. Iako joj je obitelj sigurno utočište, Lucija im odbija priznati da je žrtva zlostavljanja, sve do onog trenutka kad zajedno s prijateljima odluči da je dosta. Iako izvorno namijenjen teen populaciji, Oblak čvoraka je roman kojeg mogu čitati i odrasli, jer govori o tome i kako djeca dosta toga zapravo „donose od doma“ i najčešće imitiraju ponašanje i govor vlastitih roditelja. Također se bavi i problematikom zlostavljanja putem društvenih mreža i popularnih aplikacija, kao što su Facebook i Whatsapp te kakve to posljedice ostavlja na samim žrtvama, koje si nerijetko pokušaju i oduzeti život.

O autoru

Ivana Šojat

Ivana Šojat (1971.) hrvatska je autorica iz Osijeka. Čak osam godina je provela u Belgiji, gdje je diplomirala francuski jezik. Objavila je nekoliko zbirki priča i poezije te nagrađivanih romana, od kojih su najpoznatiji Unterstadt, Ezan, Jom Kipur i Ničiji sinovi. Prevodi s francuskog i engleskog jezika te živi i radi u Osijeku.