Most u Terabithiju

Autor: Katherine Paterson

ocjena: 4 / 5

Most u Terabithiju kultni je klasik dječje književnosti kojeg je napisala američka autorica Katherine Paterson.

Roman pripovijeda priču o neobičnom prijateljstvu između Jessa Aaronsa, desetogodišnjeg dječaka i nove učenice Leslie Burke.

Igrajući se jednog dana pokraj suhog potoka u blizini Lesliene kuće, Jess i Leslie počnu se pretvarati da su su vladari Terabithije – izmišljenog kraljevstva do kojeg se može doći samo njišući se iznad potoka na “začaranom” konopu. Terabithija uskoro postane njihovo utočište i bijeg od stvarnog svijeta, sve do kobnog trenutka kada ulaz u nju postane zapriječen dolaskom opasnih proljetnih kiša. Ovaj suvremeni dječji klasik inspiriran je istinitom pričom u kojoj je život izgubila osmogodišnja djevojčica Lisa Christina Hill, najbolja prijateljica autoričinog sina Davida. Roman ima nekoliko izravnih referenci na Narnijske kronike, a sam naziv Terabithija inspiriran je otokom Terebintijom iz navedenog serijala. Zanimljivost je i da se roman čak dva puta našao na popisu zabranjenih knjiga, a 2007. godine adaptiran je u hvaljeni istoimeni film. Zbog specifične tematike kojom se bavi – kao što su siromaštvo, gubitak bliske osobe i odnosi u obitelji, Most u Terabithiju namijenjen je djeci malo starijeg uzrasta.

O autoru

Katherine Paterson

Katherine Paterson američka je autorica rođena 1932. godine u Kini, gdje je provela dio ranog djetinjstva. Do danas je napisala više od 40 knjiga, od čega 18 za djecu i mlade. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, među kojima su najznačajnije National Book Award, Hans Christian Andersen Award i Astrid Lindgren Memorial Award. Za Most u Terabithiju je osvojila nagradu Newbery Medal 1978. godine.