Kuća na kokošjim nogama

Autor: Sophie Anderson

ocjena: 3 / 5

Marinka je dvanaestogodišnja djevojčica koja sanja o normalnom životu, iako je njen život sve osim normalnoga; naime, Marinkina baka je Baba Jaga – Čuvarica Dveri iz loze Jaga, koja putuje u kući na kokošjim nogama i pomaže mrtvima da prođu kroz spomenute Dveri, kako bi se vratili među zvijezde.

Iako je i njoj namijenjena ista sudbina, Marinka čezne za pomalo drugačijim životom, no njena kuća – koja nerijetko bez upozorenja seli po svijetu, nije baš naklonjena njenim željama.

Unatoč činjenici da je inspirirana slavenskom mitologijom, i to jednim od njenih najpoznatijih likova – Babom Jagom i kućom na kokošjim nogama pomoću koje se kreće, sve to skupa nije bilo dovoljno da ispuni očekivanja čitatelja, osobito onih koji vole mitologiju i s njom su donekle upoznati. Uzimajući u obzir zadaću koja joj je namijenjena i odgovornost koju ona sa sobom nosi, Marinka se – iako dijete, pokazala kao izuzetno nepouzdan lik. Naime, sve nedaće koje su kasnije zadesile nju, Babu Jagu i na koncu samu kuću, prvenstveno su nastale njenom krivicom.

Stoga se može reći da roman donekle zadovoljava fanove žanra fantastike, ali možda ipak ne u tolikoj mjeri da bi se ponovno vratili čitanju ove knjige ili je preporučili ostalim čitateljima sličnog ukusa.

O autoru

Sophie Anderson

Sophie Anderson velška je autorica iz Swansea. Autorica je nekoliko nagrađivanih knjiga za djecu i mlade, među kojima su The house with chicken legs i The girl who speaks bear – obje prevedene i kod nas u nakladi Mitopeje. Godine 2020. objavljuje The castle of tangled magic, a dvije godine poslije i The thief who sang storms. Romani su joj nagrađivani te mahom inspirirani slavenskom mitologijom.