Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar

Autor: Clive Staples Lewis

ocjena: 5 / 5

Lav, vještica i ormar prvi je dio kultnog dječjeg serijala Kronike iz Narnije objavljen 1950. godine. Iako je riječ o knjizi koja je prva po redu objavljena, po preporuci samog autora kronološki se čita tek kao druga po redu (prethodi joj Čarobnjakov nećak).

Lav, vještica i ormar prati živote četvero braće i sestara – Petera, Susan, Edmunda i Lucy Pevensie, koji su tijekom Drugog svjetskog rata iz Londona poslani u kuću na selu kod ekscentričnog profesora Kirkea. Jednog dana tijekom igre skrivača, najmlađa sestra Lucy otkrije neobičan ormar u jednoj od soba i odluči se skriti između kaputa koji se u njemu nalaze. No tada sasvim slučajno otkrije i da je ormar svojevrstan ulaz u magičnu zemlju koja se zove Narnija.

Ovaj omiljeni dječji klasik vjerojatno je najpoznatiji iz spomenutog serijala te je prožet kršćanskom simbolikom u kojoj lav Aslan simbolizira Isusa, a žrtva koju je podnio za Edmunda u mnogočemu podsjeća na Isusovu smrt i uskrsnuće. Osim što je prožeta biblijskim motivima, u knjizi se isprepliću i razne mitologije, pa je tako jedan od poznatijih likova u romanu i faun Tumnus – prvo biće koje Lucy upoznaje u Narniji. Ostali likovi s kojima djeca dolaze u doticaj su kentauri, jednorozi, Drijade, Najade te životinje koje govore.

O autoru

Clive Staples Lewis

C. S. Lewis (Clive Staples Lewis) irski je autor rođen 1898. u Belfastu. Napisao je više od 40 knjiga (uglavnom kršćanske tematike), a najpoznatiji je po serijalu Kronike iz Narnije koji danas uživa status klasika. Uz J. R. R. Tolkiena bio je član književne skupine Inklingsa, osnovane 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća.