Koralina

Autor: Neil Gaiman

ocjena: 4 / 5

Koralina Jones radoznala je osmogodišnja djevojčica koja odmah po dolasku u svoj novi dom spoznaje da se tu nešto čudno zbiva.

Nije to neobični crni mačak koji kao da ju uvijek promatra, niti“ludi starac” koji uvježbava mišji cirkus u stanu iznad njenog. Nisu to ni gospođice Spink i Forcible – vrckaste susjede u prizemlju, već su to misteriozna vrata u najdaljem kutu dnevne sobe. Koralina uskoro otkrije da vrata kriju ulaz u “drugu kuću”, potpuno jednaku njenoj, a opet – potpuno različitu. Tamo upozna i svoju “drugu majku” i “drugog oca”, drugačije verzije njenih roditelja koji imaju velika crna puceta na mjestu očiju. I koji žele da tu ostane s njima – za sva vremena.Koralina je jedno od najpoznatijih djela britanskog autora Neila Gaimana, koju je The Guardian uvrstio među 100 najboljih knjiga 21. stoljeća. Roman je 2009. godine adaptiran u istoimeni animirani film te je osvojio niz nagrada, među kojima su Bram Stoker Award za najbolje djelo za mlade čitatelje (2002.)  te nagrade Hugo i Nebula za najbolji roman (2003.). Koralina je iznimno napet roman s elementima horora te je namijenjena čitateljima mlađeg uzrasta “s čeličnim živcima”.

O autoru

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman britanski je pisac rođen u Hampshireu. Knjižničarima pripisuje zasluge za svoju ljubav prema čitanju te sebe opisuje kao “divlje dijete odgajano u knjižnicama”. Proslavio se Sandmanom, prvim stripom u povijesti koji je dobio književnu nagradu. Ostala značajna djela uključuju Koralinu, Zvjezdanu prašinu, Američke bogove i Anansijeve dečke. Roman Dobri predznaci napisao je u suradnji s Terryjem Pratchettom.