Uspješno realiziran projekt „Zima puna kulture u Općini Lovreć”

28.3.2024

Status Projekta:

u tijeku

Dolaskom proljeća, kao i drugom radionicom Stop animacije: bajke I. B. Mažuranić za učenike viših razreda Osnovne škole Studenci pod vodstvom kiparice Kristine Krstinić u srijedu 20. ožujka te projekcijom filma „Dnevnik Pauline P” u četvrtak 21. ožujka u Društvenom centru Laurentius u Lovreću uspješno je priveden kraju projekt „Zima puna kulture u Općini Lovreć”. Projekt u organizaciji Općine Lovreć i Gradske knjižnice Marka Marulića Split sufinanciran je sredstvima Splitsko-dalmatinske županije kroz program „Jesen-zima kulture u Splitsko-dalmatinskoj županiji”.
U sklopu projekta održano je više od 20 aktivnosti tijekom veljače i ožujka u Općini Lovreć koje su bile organizirane u Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Lovreću, u Osnovnoj školi Studenci, u Društvenom centru Laurentius u Lovreću te u Županijskom bibliobusu GKMM Split.
Aktivnosti su uključivale susrete s književnicama Jelenom Pervan i Jasminom Aleksandrom Žiljak, likovne radionice s ilustratoricom Donom Tomić, radionice stripa sa slikarom i autorom stripa Ivanom Svagušom i pedagoginjom Danicom Kliškić, radionice stop animacije s kiparicom Kristinom Krstinić. Također održane su i predstave za djecu i mlade: Papač ružnih snova u izvedbi Karoline Šuše te Pričaoničari u izvedbi glumaca Gradskog kazališta lutaka Split.  Održane su i tri edukativne filmske projekcije: Šegrt Hlapić, Uzbuna na zelenom vrhu i Dnevnik Pauline P te VR projekcije u Županijskom bibliobusu.
U projektu je sudjelovalo više od 100 sudionika, pretežno djece i mladih, pri čemu je ostvarena odlična suradnja Općine Lovreć i Gradske knjižnice Marka Marulića Split sa osnovnim školama u Lovreću i u Studencima.
Kroz projekt se obilježilo važne datume koji se tiču književnosti i kazališta te se željelo omogućiti stanovnicima Općine Lovreć sudjelovanje u kulturnim aktivnostima pred njihovim pragom.
U nastavku pogledajte videa učenika viših razreda snimljene tehnikom stop animacije uz kolaž. Inspirirana su pričama Ivane Brlić Mažuranić. U školi u Lovreću tema je bila Šuma Striborova, a u školi u Studencima Regoč.

Stop animacija inspirirana Šumom Striborovom, OŠ S.S. Kranjčevića, Lovreć:

Stop animacija inspirirana Regočem, OŠ Studenci, Studenci:

lenta