Zima puna kulture u općini Lovreć

3.2.2024

Općina Lovreć zahvaljujući sufinanciranju Splitsko-dalmatinske županije organizira program „Zima puna kulture u Općini Lovreć“, a sve u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića Split

Aktivnosti će se odvijati u Društvenom centru Laurentius, u Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića, Osnovnoj školi Studenci te u Županijskom bibliobusu Gradske knjižnice Marka Marulića Split tijekom veljače i ožujka i sve su besplatne za korisnike. Više od dvadeset aktivnosti uključivat će susrete s piscima, književne radionice, likovne i kreativne radionice za djecu i mlade, kao i za odrasle te za osobe s invaliditetom, predstave za djecu, projekcije filmova za djecu i mlade i VR projekcije.
Program započinje u ponedjeljak 5. veljače kada će prema rasporedu dolaska na bibliobusnim stajalištima u Općini Lovreć od 8.30 do 11 sati zainteresirani posjetitelji i korisnici Županijske bibliobusne službe imati priliku pomoću VR naočala isprobati što je to virtualna (VR) i proširena (AR) stvarnost te vidjeti različite edukativne sadržaje kroz videozapise, panoramske fotografije 360° i 3D modele, različitog spektra tema poput umjetnosti, prirode, zemalja. (npr. Star Wars brod, Kineski zid i dr.)
Umjetnica Karolina Šuša održat će predstavu i radionicu pod nazivom „Papač ružnih snova“ za djecu nižih razreda Osnovne škole Studenci s početkom u 10.45 sati. U srijedu, 7. veljače program se nastavlja u Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića radionicom Stop animacije inspirirane djelima Ivane Brlić Mažuranić, koju će voditi kiparica Kristina Krstinić. Radionica je namijenjena učenicima viših razreda.
U četvrtak, 15. veljače predviđena je radionica stripa pod nazivom Kako je Potjeh proveo zimu u Općini Lovreć, a koju će za učenike viših razreda Osnovne škole Studenci održati slikar i strip autor Ivan Svaguša te pedagoginja Danica Kliškić.
U tjednu školskih praznika u Društvenom centru Laurentius održat će se projekcije filmova za djecu i mlade Šegrt Hlapić (20.2.) te Uzbuna na zelenom vrhu (21.2). Uz prethodnu prijavu za starije od 54 godine kao i za osobe s invaliditetom te ostale zainteresirane ilustratorica Dona Tomić održat će likovnu radionicu Slikanje po predlošku, a oni najmlađi kao i svi zainteresirani u petak 23. veljače imat će priliku upoznati književnicu za djecu i mlade Jelenu Pervan, autoricu popularnih priča Mrljek i Prljek, Tonka će sutra i brojnih drugih.
Aktivnosti se nastavljaju i u ožujku, kada će u programu sudjelovati i književnica Jasmina Aleksandra Žiljak, a Gradsko kazalište lutaka Split izvest će predstavu Pričaoničari.
Točan raspored pojedinih aktivnosti možete pratiti na internetskim stranicama Općine Lovreć www.lovrec.hr te na stranicama GKMM Split https://gkmm.hr/projekti/zima-puna-kulture-u-opcini-lovrec/
Cijeli projekt osmišljen je zahvaljujući Javnom pozivu Splitsko-dalmatinske županije za poticanje aktivnosti iz područja kulture i društvenih događanja u jesenskom i zimskom periodu 2024. godine.
Prigodnom izložbom u siječnju Županijska bibliobusna služba GKMM Split obilježila je 500 godina smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića, a tijekom provedbe programa obuhvatit će se Međunarodni
dan materinjeg jezika, Dan glagoljice, Svjetski dan poezije, Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, Svjetski dan pripovijedanja, Svjetski dan kazališta što je sve u skladu s Programom „Jesen/zima u Splitsko-dalmatinskoj županiji“ zahvaljujući kojem je i osmišljen ovaj projekt.

logo