Završna konferencija projekta “Za dobre vibre – čitaj libre”

13.9.2023

Završna konferencija projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ održana je u utorak, 12. rujna u Središnjici Gradske knjižnice Marka Marulića Split.

Nositelj projekta je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner je Splitsko-dalmatinska županija. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je od 16.09.2021. do 16.09.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 522.693,34 EUR tj. 3.938.232,95 HRK od čega je 444.289,34 EUR tj. 3.347.498,01 HRK sufinancirano iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 78.404,00 EUR, tj. 590.734,94 HRK iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Cilj projekta “Za dobre vibre – čitaj libre” je razvoj čitalačke kulture i pismenosti na području Splitsko-dalmatinske županije uspostavom bibliobusne službe koja će omogućiti pristup knjizi svima koji nemaju dostupne knjižnice na području svoje općine ili grada, kao i promicanju i popularizaciji čitalačke kulture posebice u populaciji osoba mlađih od 25 godina, starijih od 54 te osoba s invaliditetom te kroz navedene aktivnosti doprinijeti povećanju socijalne uključenosti navedenih ciljnih skupina projekta.

Predstavljeni su rezultati projekta u sklopu kojeg je nakon 30 godina uspostavljena bibliobusna služba u Splitsko-dalmatinskoj županiji, održana je 31 participativna radionica za djecu i mlade, osobe s invaliditetom te osobe iznad 54 godine, te je provedena javna kampanja o važnosti čitanja.

Zahvaljujući projektu nabavljen je bibliobus vrijednosti 377.799,79 EUR te je uspostavljena bibliobusna služba s ciljem povećanja dostupnosti materijala – knjižne i neknjižne građe te razvojem čitalačkih kompetencija ciljnih skupina na području Splitsko-dalmatinske županije. Bibliobus je na teren krenuo 27. ožujka ove godine, ima 21 stajalište na kojima je trenutno više od 600 upisanih korisnika, a GKMM Split je omogućila besplatan upis za sve na tim lokacijama do kraja 2023. godine. Članarina vrijedi godinu dana pa ukoliko još niste stignete se besplatno učlaniti. Iako među članovima prevladavaju djeca i mladi, struktura je raznolika tako da ima i dosta radno sposobnog stanovništva, ali i umirovljenika. Trenutno je najviše upisanih u Zmijavcima, Hrvacama, na stajalištima u okviru grada Omiša te kod Split International School u Dugopolju. Do kraja godine provjerit ćemo još 11 novih stajališta te ukoliko bude moguće uključiti ih u bibliobusnu mrežu u 2024. godini – izjavila je Hanja Anić, Voditeljica Županijske matične razvojne službe za narodne i školske knjižnice. Pokretanjem Županijske bibliobusne službe GKMM Split bibliobus je pokrio 25 posto stanovništva u Županiji koje nije imalo nikakav oblik javnog knjižničarstva. Još 17 općina nema knjižnične usluge te je u planu smanjiti taj broj.

Korisnici su izrazili veliko zadovoljstvo što im pokretna knjižnica dolazi svaka dva tjedna u njihovo mjesto te se vesele svakom novom susretu s posadom bibliobusa. Što kažu korisnici možete pogledati u videu u nastavku:

Na 31 radionici sudjelovalo je više od 300 sudionika iako je zadano bilo 198 što smatramo iznimnim uspjehom s obzirom da je projekt počeo u doba korone te smo se morali pridržavati posebnih mjera i rješavati brojne izazove, izjavila je Petra Skelin Giljanović, voditeljica projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“. Ostvarili smo uspješnu suradnju s Centrom za rehabilitaciju „Fra Ante Sekelez“ u Vrlici u kojem smo održali četiri radionice namijenjene osobama s invaliditetom. Također, održali smo šest radionica u domovima za starije i nemoćne na području županije pod nazivom „Čitajmo umirovljenicima: glumci u gostima“ u suradnji s glumcima s Umjetničke akademije u Splitu. Željeli smo obogatiti njihovo vrijeme u domovima te su im glumci čitali tekstove Kun Frane i njegov tovar, Moj bidni tovar Marka Uvodića te Roko i Cicibela Miljenka Smoje. Za djecu i mlade održali smo 18 radionica koje su uključivale bajkaonice, radionice stripa i radionice stop animacije s afirmiranim umjetnicima i stručnim suradnicima, te smo održali i tri diskurzivne radionice o uključivosti na teme ravnopravnosti spolova, usamljenosti i nasilja među mladima u suradnji s PlayDramom koje su dostupne i na službenim internetskim kanalima GKMM Split. Uočili smo da postoji velika potreba na području Županije za sadržajima i aktivnostima poput ovih koji su ujedno bili i besplatni za korisnike, a višestruko korisni.

U sklopu projekta provedena je i javna kampanja o važnosti čitanja u sklopu koje je pripremljen radio spot, brošure o važnosti čitanja dostupne u bibliobusu i online na stranicama GKMM i SDŽ te je organiziran Okrugli stol o važnosti čitanja sa stručnjacima iz različitih područja – od književnosti, pedagogije, logopedije, psihologije, knjižničarstva, predškolskog i školskog odgoja i obrazovanja. Glavni zaključci su da je potrebno sustavno raditi na promociji čitanja kroz multidisciplinaran pristup i uz sinergiju obitelji i ostalih aktera u društvu, potrebna je revizija popisa lektira, uočen je porast broja djece s poremećajima u govoru, čitanju i ponašanju te je potrebno zapošljavanje stručih suradnika u ustanovama za odgoj i obrazovanje. Ulaganje u čitanje je ulaganje u razvoj društva.

Ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića Split Grozdana Ribičić zahvalila je svima koji su pridonijeli uspješnoj provedbi projekta. Naglasila je važnost natječaja Ministarstva kulture i medija „Čitanjem do uključivog društva“ za razvoj knjižničarstva i pokretnih knjižnica na razini cijele Republike Hrvatske. Ponosna je na sve što je u sklopu projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ napravljeno te je iznimno veseli što je uspostavljena uspješna suradnja sa Splitsko-dalmatinskom županijom te što partner Splitsko-dalmatinska županija nastavlja financirati bibliobusnu službu u narednih pet godina. Također, izrazila je zadovoljstvo podrškom Grada Splita koji je financirao uređenje knjižnice i spremišta za knjige na Trsteniku te uz Ministarstvo kulture i medija RH nabavu knjiga i neknjižne građe za bibliobusnu službu. Kao i ostali članovi bibliobusne službe veseli se i nastavku suradnje s načelnicima i gradonačelnicima na području Splitsko-dalmatinske županije u proširenju mreže bibliobusnih stajališta.

Voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Splita Marina Kuzmanić Petreš pozdravila je prisutne u svoje i u ime gradonačelnika dr. sc. Ivice Puljka, čestitala na uspješno provedenom projektu i izrazila nadu u nastavak uspješne suradnje na svim poljima.

Dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, u ime partnera Splitsko-dalmatinske županije na projektu prenio je pozdrave župana Blaženka Bobana i čestitke na uspješno provedenom projektu. Izrazio je žaljenje što nije i ranije bio uključen u projekt. Naglasio je kako čitanje formira čovjeka, razvija maštu, kritičko rješavanje problema, sve što može pomoći u životu. Županija će ostvariti sve što je župan obećao. Izrazio je zadovoljstvo što je probijena administrativna granica te što je ostvarena uspješna suradnja sa Gradskom knjižnicom Marka Marulića Split kroz koju je omogućena bolja dostupnost sadržaja za našu djecu koji osigurava bolju i sigurniju budućnost.

Državni tajnik Ministarstva kulture i medija dr. sc. Ivica Poljičak prenio je pozdrave i čestitke ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek. Izrazio je oduševljenje s prikazanim videom zadovoljnih korisnika. Čestitao je na uspješnoj provedbi projekta i što smo korisnicima donijeli knjige. Naglasio je važnost Strategije za poticanje čitanja te je naglasio da bez obzira na sva sredstva i sve strategije ništa ne bi bilo moguće bez ustanova koje su se prijavile na natječaje i uspješno provele odobrene projekte. Zahvaljujući europskim sredstvima i državnom proračunu u sklopu poziva osiguran je 41 milijun kuna, nabavljeno je 11 pokretnih knjižnica te je najavio novi poziv u novoj financijskoj perspektivi. Također rekao je da je pripremljena Strategija bibliobusne mreže u suradnji s knjižničarima. „Ova djeca će ove slike pamtiti cijeli život“.

Voditeljica Županijske matične razvojne službe za narodne i školske knjižnice Hanja Anić, naglasila je potrebu za proširenjem bibliobusne službe nabavom bibliokombija za teže dostupne lokacije na području Splitsko-dalmatinske županije, planirano povećanje mreže stajališta u 2024. godini, nabavu knjižne i neknjižne građe za bibliobus, opremu za virtualnu stvarnost, potrebu za postavljanjem oznaka na stajalištima, razvoj dodatnih sadržaja i aktivnosti u sklopu bibliobusne službe i privlačenje novih korisnika.

Ravnateljica Grozdana Ribičić naglasila je da razvoj bibliobusnih službi znači rast i razvoj društva te je najavila otvorenje knjižnice za djecu i mlade na Mejašima sredinom listopada.