Knjižnica Dalmatina

21.9.2023

Poetsko-glazbeni odjel GKMM-a sa spomen-sobom Ljube
Stipišića Delmate i kućnom bibliotekom Jakše Fiamenga

Knjižnica Dalmatina novi je prostor u gradu za kulturna događanja u kojem će se održavati promocije knjiga, koncerti, edukacije, predavanja, radionice i izložbe te je otvorena svima koji bi željeli podijeliti svoje znanje, talente i kreativnost u ovom inspirativnom prostoru.

Radno vrijeme Knjižnice Dalmatine možete pogledati OVDJE!

Ulaz u zgradu Knjižnice Dalmatina

Nastanak Knjižnice Dalmatina

Krajem 2019. godine ravnateljica GKMM Split Grozdana Ribičić prihvatila je u ime Knjižnice donaciju kućnu biblioteku pok. Jakše Fiamenga od njegove nasljednice, pranećakinje Maje Fiamengo. Oko 6.000 knjiga je iz Radunice, gdje je Jakša Fiamengo živio, prebačeno u susjedstvo, u zapuštene knjižnične prostore u Zagrebačkoj 4, aneksu zgrade bivše Velike Realke. Prva inicijalna sredstva za uređenje derutnih knjižničnih prostora dobivena su usvajanjem amandmana gradske vijećnice Mirne Kovačić na Proračun Grada Splita za 2020. godinu. S arhitektonskim uredom ARP Dinka Peračića idejno je osmišljen projekt uređenja pod nazivom “Piva klapa ispod volta”. Ideja je bila iskoristiti Fiamengovu knjižnu ostavštinu kao temelj za stvaranje poetsko-glazbenog zavičajnog odjela temeljenu na činjenici da je Split dao mnogo glazbenih i pjesničkih velikana koji su premašili lokalne okvire i postali dragocjeno kulturno blago kako Dalmacije tako i cijele Hrvatske.

Time su udareni temelji programa „Zavičajna kuća GKMM-a Split“, kojim u knjižničnim ograncima i odjelima udomljavamo naše velikane, zaslužne građane. 2023. godine, u sklopu obilježavanja 100. obljetnice rođenja Miljenka Smoje, u Knjižnici Žrnovnica otvorena je Spomen soba Miljenka Smoje koju nam je darovao njegov nasljednik Feđa Klarić.

Portret Jakše Fiamenga u autorstvu akad. slikara Marina Baučića

Kućna biblioteka Jakše Fiamenga

Pred kraj 2020. godine, posredstvom upravitelja Upravnog odbora Zaklade Delmata mr.sc.Ivana Pehara i Herci Ganze, autorice monografije Ljube Stipišića Delmate “Nima vaki testamenta”, obitelj pok. Ljube Stipišića Delmate, supruga Nataša, kćer Mirjam i sin Zlatan Gibonni predali su njegovu vrijednu ostavštinu Gradskoj knjižnici Marka Marulića za uređenje spomen sobe s ciljem proučavanja i popularizacije njegovog vrijednog umjetničkog i stručnog opusa. Maestro Ljubo Stipišić Delmata (Split, 1938. – Split, 2011.), čuvar dalmatinske glazbene baštine, aranžer, skladatelj i dirigent zadužio je Split, Dalmaciju i Hrvatsku svojim radom i djelom.

Knjižnica Dalmatina sa slikom Vaska Lipovca


Dodatna sredstva za uređenje još jedne prostorije u Zagrebačkoj 4 dobivena su usvajanjem novog amandamana gradske vijećnice Mirne Kovačić na Proračun Grada Splita za 2021. S obzirom na to da je pandemija korona virusa otežala poslovanje, usporila ga i znatno poskupjela građevinsko-zanatske radove, pomoć za uređenje Delmatine spomen sobe dala je Splitsko-dalmatinska županija. Idejni projekt Knjižnice Dalmatine povjeren je arhitektonskom birou ARP Dinka Peračića koji ga je uspješno priveo kraju, a osmišljavanje programa i sadržaja Herci Ganza, svojevrsnoj kustosici tog prostora, dobroj poznavateljici Delmatinog stvaralaštva i stvaralaštva Jakše Fiamenga.

Spomen-soba Ljube Stipišića Delmate (»Ljubin tinel«) s njegovim autoportretom u izvedbi akad. slikara Ivana Svaguše

Zaklada Delmata osnovana je u čast maestra Ljube Stipišića Delmate 2012. godine u Zadru. Osnivač je bila Gradska knjižnica Zadar na čelu s tadašnjim ravnateljem mr.sc. Ivanom Peharom, današnjim tehničkim upraviteljem Zaklade. Zaklada djeluje pod nadzorom obitelji Stipišić. Tijekom gotovo deset godina svoga djelovanja Zaklada je ostvarila brojne postavljene ciljeve. Na prvom mjestu su otkrivanje, proučavanje i digitalizacija širokog skladateljevog opusa, stipendiranje studenata, osnivanje i pokretanje kolegija klapskog pjevanja na splitskom Sveučilištu (za što je veliki poticaj i potvrda vrijednosti bilo uvrštavanje klapskog pjevanja na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine), izdavanje monografije i dokumentarnog filma o životu i djelu Ljube Stipišića. Nakon svega učinjenog, mišljenje Zaklade je bilo da je vrijeme da se maestro Ljubo vrati kući, u svoj rodni Split kojeg je zadužio svojim stvaralaštvom, a gdje mu i danas živi obitelj te su se složili da je jedan od najboljih načina upravo otvaranje njegove spomen sobe u Knjižnici Grad u Zagrebačkoj 4. Zaklada je svojim angažmanom i materijalno i donacijama u vidu njegove monografije pomogla uređenju njegove spomen sobe u Zagrebačkoj ulici.

Na sljedećoj poveznici pogledajte kako je derutni, zapušteni prostor bivšeg Dječjeg odjela GKMM-a polako postajao prekrasan: https://www.youtube.com/watch?v=-ZYWrW-yMEw&t=8s

Studenti Odsjeka glazbene pedagogije UMAS-a

U okrilju svečanosti dodjele priznanja Knjižnica godine 2022. GKMM-u, predstavljena je uređena Knjižnica Dalmatina koja još nije bila službeno otvorena, ali u kojoj su započeti već brojni programi.  Jedan od važnijih bila je suradnja GKMM-a s Umjetničkom akademijom u Splitu gdje su studenti 4. i 5. godine u sklopu terenske prakse na kolegijima Glazbena arhivistika, Etnomuzikologija, Etnomuzikološko istraživanje te Tradicijska glazba Dalmacije popisali rukopisnu i drugu bogatu ostavštinu Ljube Stipišića Delmate. Suradnja je ostvarena s predstojnicom Odsjeka glazbene pedagogije UMAS-a red. prof. dr.sc. Ivana Tomić Ferić, dr.sc. Majom Milošević Carić i asistentom Mirkom Jankovom.

Benefit nove Knjižnice Dalmatine je i u dvorištu zgrade kojeg dijeli sa IV. I V. gimnazijom, a koje se, nakon sudjelovanja GKMM-a u programu 68. Splitskog ljeta, pokazao kao novi kulturni, ambijentalni prostor za otvorena događanja u središtu grada, za promocije i koncerte, a što je knjižnici nedostajalo u njezinoj ponudi.

Dvorište Knjižnice Dalmatina

“U želji da ovaj zavičajni poetsko-glazbeni odjel s Jakšinim librima i Ljubinin tinelon bude novi kulturološki punkt Splita namijenjen svima koje nadahnjuje i upotpunjuje pisana i pjevana ostavština, za sve koji će nastaviti njegovati autohtone vrijednosti otrgnute zaboravu ili pak kreirati nove umjetničke vrijednosti ili znanstvene radove – stvaramo ovaj prostor izazova i kontemplacije otvoren za nova iščitavanja Delmatinog i delmatskog Testamentuma.” (Herci Ganza).

Spomen-soba Ljube Stipišića Delmate

Ljubo Stipišić – Delmata (Split, 28. IX. 1938. – Split, 9. X. 2011.) bio je hrvatski melograf, skladatelj i dirigent, najpoznatiji kao osnivač i vođa brojnih klapa koje su obilježile dalmatinsku glazbenu scenu. Jedan je od osnivača Festivala dalmatinskih klapa, kao i brojnih drugih kulturnih manifestacija. Njegova glazba, ukorijenjena u dalmatinskoj glazbenoj tradiciji, obogatila je kulturnu scenu Dalmacije.

U njegovoj spomen-sobi čuvaju se dragocjeni notni zapisi, rukopisi, terenske snimke, knjige i osobni predmeti koji svjedoče o njegovoj umjetničkoj svestranosti i strasti prema glazbi. Posjetom ovoj spomen-sobi, imate priliku dublje upoznati Delmatinu glazbu i nasljeđe koje je ostavio kao trajan doprinos kulturnom bogatstvu Dalmacije.

Kućna biblioteka Jakše Fiamenga

Jakša Fiamengo (Komiža, 26. XI. 1946. – Split, 27. XII. 2018.) istaknuti hrvatski pjesnik i akademik, bio je urednik i novinar u kulturnoj rubrici Slobodne Dalmacije. Fiamengo je poznat po tekstovima klapskih, pop i zborskih pjesama dalmatinskog melosa, uključujući hitove poput Piva klapa ispo’ volta i Nadalina ali i Nokturno i Ništa nova.  Tijekom svoje karijere napisao je velik broj knjiga poezije i dobio brojna državna priznanja za književnost. Također se istaknuo kao kazališni kritičar i promotor amaterskih kazališnih družina, posebno u Dalmaciji.

U Knjižnici Dalmatina nalazi se njegova kućna biblioteka koja sadrži više od 6000 knjiga, od klasičnih djela književnosti do suvremenih autora,  obuhvaćajući knjige različitih žanrova i tema.