„Za dobre vibre – čitaj libre“ : potpisan ugovor o nabavi bibliobusa

Ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića Split Grozdana Ribičić i direktor tvrtke Autobus d.o.o. Robert Vrhovski potpisali su ugovor o nabavi pokretne knjižnice. Podsjetimo, bibliobus se nabavlja u sklopu projekta „Za dobre vibre-čitaj libre“, čija je provedba sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Projekt provodi Gradska knjižnica Marka Marulića Split u partnerstvu sa Splitsko-dalmatinskom županijom.

Svečano potpisivanje ugovora o nabavi bibliobusa održalo se u Središnjoj knjižnici 12. travnja 2022. Potpisivanju su prisustvovali, kao predstavnici projektnog partnera Splitsko-dalmatinske županije, župan Blaženko Boban i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Tomislav Đonlić. Uz predstavnike projektnog partnera, potpisivanju ugovora prisustvovali su pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita Mario Negotić, predstavnici Razvojne agencije Split – RaST, članovi Upravnog vijeća Gradske knjižnice Marka Marulića Split te djelatnici Gradske knjižnice Marka Marulića Split zaduženi za realizaciju projekta i uspostavu bibliobusne službe.

Prije samog potpisivanja ugovora, okupljenima se s par uvodnih riječi obratila ravnateljica Grozdana Ribičić. Ravnateljica je istaknula kako je današnje potpisivanje ugovora rezultat provedenog zahtjevnog postupka javne nabave velike vrijednosti u iznosu od 2.846.532,50 kuna te kako se ugovor potpisuje s respektabilnom tvrtkom Autobus d.o., ovlaštenim zastupnikom proizvođača IVECO BUSA. Potpisivanje ovog ugovora velik je i značajan korak ka osnivanju bibliobusne službe za područje Splitsko-dalmatinske županije. „Nakon gotovo 30 godina ponovno pokrećemo županijsku bibliobusnu službu i svu važnost koju ta služba donosi nama i županiji i njezinim stanovnicima“ istaknula je ravnateljica te je naglasila kako svega toga ne bi bilo bez podrške Grada Splita i partnera Splitsko-dalmatinske županije kao i velikog broja odličnih vanjskih suradnika te stručnog angažmana knjižničnih djelatnika.

Nakon ravnateljice, okupljenima se obratio direktor agencije RaST Goran Batinić. Stručnjaci agencije RaST osigurali su financiranje projekta „Za dobre vibre-čitaj libre“ u okviru natječaja Ministarstva kulture i medija „Čitanjem do uključivog društva“ i to kao treći projekt na rang listi, s gotovo maksimalnim iznosom sufinanciranja od 4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Goran Batinić istaknuo je svoje simpatije prema ovom projektu kazavši kako je upravo ovaj projekt, njemu osobno i čitavoj agenciji RaST jedan od dražih.

Pročelnik Službe za društvene djelatnosti Mario Negotić obratio se okupljenima u ime Grada Splita istaknuvši kako je i Gradu Splitu ovaj projekt važan. I sam je član knjižnice u Tolstojevoj još od prvog razreda osnovne škole te je i danas redoviti korisnik i pasionirani čitatelj. Veseli ga činjenica da se nove knjige redovito nabavljaju u knjižnici. Prema riječima pročelnika Negotića čitanje knjiga mora biti naša preokupacija, naš zadatak i naše daljnje usmjerenje stoga će Grad Split i dalje zdušno podržavati realizaciju ovog projekta.

Posljednji se okupljenima obratio župan Blaženko Boban. Župan je istaknuo kako zbog same veličine i prostorne raspršenosti naše županije nije moguće otvarati knjižnice i ispostave u svakom mjestu županije. Upravo iz tog razloga, prepoznavajući značaj dostupnosti knjige i važnost ustrajavanja na poticanju čitanja što većeg broja stanovnika, županija se s posebnim zadovoljstvom odlučila za partnerstvo u ovom projektu te se je obvezala i po završetku projekta održavati i sufinancirati rad županijske bibliobusne službe. Posebno im je drago da će stanovnicima naše županije, djeci i mladima ali i odraslima, omogućiti dostupnost knjige i svih drugih kulturnih sadržaja koje knjižnica ima na njihovom kućnom pragu.

I za kraj ono pitanje koje sve najviše zanima. Kada ćemo bibliobus vidjeti na ulicama županije? Bibliobus, sa specificiranom knjižničnom opremom, bi u gradove i općine ruralnih dijelova Splitsko-dalmatinske županije trebao stići najkasnije u siječnju 2023., a do tada će se razraditi kompletna mreža županijskih bibliobusnih stajališta.

Kako je bilo na svečanom potpisivanju ugovora pogledajte na slikama.