U Omišu održana radionica izrade stripa

Četvrta, ujedno i posljednja radionica stripa pod nazivom „Malo mjesto srca moga u riječi i slici“, u sklopu projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ održana je u petak, 25. studenoga u Srednjoj školi „Jure Kaštelan“ u Omišu. 
Na dvosatnoj radionici sudjelovalo je 22 učenika 1. B razreda koji su unatoč ranom jutarnjem terminu pokazali izniman interes za tematiku i veliku motiviranost za izradu stripa. Voditelji radionice, akademski slikar i strip autor Ivan Svaguša te pedagoginja Danica Kliškić učenike su upoznali sa stripom kao medijem, žanrovima i osnovnim tehnikama izrade stripa te su se učenici i sami okušali u umijeću pisanja i crtanja stripa s motivima svoga grada. Koliko su bili motivirani govore i planovi o izložbi radova koju bi organizirali u prostorijama škole. 
Voditeljica projekta Petra Skelin Giljanović iskoristila je priliku te učenicima najavila uspostavu bibliobusne službe u Splitsko-dalmatinskoj županiji početkom 2023. godine zahvaljujući kojoj će i stanovnici omiškog zaleđa imati pristup knjigama i knjižničnim sadržajima do kojih im je trenutno pristup otežan. Točne lokacije stajališta i vrijeme dolaska bibliobusa moći će pratiti na internetskim stranicama Gradske knjižnice Marka Marulića Split www.gkmm.hr .

Provedba radionice „Malo mjesto srca moga u riječi i slici“ sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Projekt “Za dobre vibre – čitaj libre” za cilj ima razvoj čitalačke kulture i pismenosti na području Splitsko-dalmatinske županije uspostavom bibliobusne službe koja će omogućiti pristup knjizi svima koji nemaju dostupne knjižnice na području svoje općine ili grada, kao i promicanju i popularizaciji čitalačke kulture posebice u populaciji osoba mlađih od 25 godina, starijih od 54 te osoba s invaliditetom te kroz navedene aktivnosti doprinijeti povećanju socijalne uključenosti navedenih ciljnih skupina projekta.
Nositelj projekta je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner je Splitsko-dalmatinska županija. Razdoblje provedbe projekta je od 16.09.2021. do 16.09.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 3.938.232,95 HRK od čega je 3.347.498,01 HRK sufinancirano iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 590.734,94 HRK iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.