Stop animacija u Tehničkoj školi u Imotskom

Radionicu stop animacije održali smo 11. svibnja 2022. godine u Tehničkoj školi u Imotskom.

„Animirane poezija“ radionica je namijenjena i prilagođena mladima srednjoškolske dobi, osmišljena na način da mladi kroz oblikovanje u glini i stop animaciji izražavaju poeziju. Osmislila ju je te moderirala i vodila diplomirana kiparica, Kristina Krstinić s višegodišnjim iskustvom vođenja ovakve vrste likovne radionice za djecu i mlade.

Na radionici je sudjelovalo osamnaest srednjoškolaca koji su u dva sata radionice uspješno kreirali kratki film koristeći tehniku stop animacije s motivima iz pjesme „Sam sa vatrom“ Dobriše Cesarića.

Kratki film učenici su kreirali na način da su prvo izradili scenarij i Storyboard koji su modelirali u glini. Modele u glini učenici su sami snimali fotoaparatom pazeći da kadar i stativ stoje mirno. Spajanjem snimljenih kadrova nastao je kratki film snimljen tehnikom stop animacije.

Radionicu smo proveli kako bi kod mladih srednjoškolaca potaknuli ljubav prema pisanoj riječi i razvoju apstraktnog razmišljanja s ciljem interpretacije poezije i poticanja ljubavi spram poeziji kroz kreativno stvaralaštvo.

Ovo je bila druga od četiri planirane radionice „Animirane poezije“ koje ćemo organizirati u sklopu projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“, UP.02.1.1.15.0046. Projekt provodi Gradska knjižnica Marka Marulića Split u partnerstvu sa Splitsko-dalmatinskom županijom.

Provedba radionice „Animirana poezija“ sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Kako je bilo na radionici u Imotskom pogledajte na fotografijama.