Radionica “Animirana poezija” sklopu projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“

Prva radionica u sklopu projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ održana je 27. siječnja 2022. godine u Srednja škola Tina Ujevića Vrgorac

„Animirane poezija“ radionica je namijenjena i prilagođena mladima srednjoškolske dobi, osmišljena na način da mladi kroz oblikovanje u glini i stop animaciji izražavaju poeziju. Osmislila ju je te moderirala i vodila diplomirana kiparica, Kristina Krstinić s višegodišnjim iskustvom vođenja ovakve vrste likovne radionice za djecu i mlade.

Na radionici je sudjelovalo jedanaest srednjoškolaca koji su u dva sata radionice uspješno kreirali kratki film koristeći tehniku stop animacije s motivima iz pjesme njihovog sugrađanina i poznatog pjesnika po kojemu je njihova škola dobila ime – Tina Ujevića, Bura na Braču.

Kratki film učenici su kreirali na način da su prvo izradili scenarij i Storyboard koji su modelirali u glini. Modele u glini učenici su sami snimali fotoaparatom pazeći da kadar i stativ stoje mirno. Spajanjem snimljenih kadrova nastao je kratki film snimljen tehnikom stop animacije kojem je glavni motiv bila bura na Braču.

Radionicu smo proveli kako bi kod mladih srednjoškolaca potaknuli ljubav prema pisanoj riječi i razvoju apstraktnog razmišljanja s ciljem interpretacije poezije i poticanja ljubavi spram poeziji kroz kreativno stvaralaštvo.

Ovo je bila prva od četiri planirane radionice „Animirane poezije“ koju ćemo organizirati u sklopu projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“, UP.02.1.1.15.0046. Projekt provodi Gradska knjižnica Marka Marulića Split u partnerstvu sa Splitsko-dalmatinskom županijom.

Provedba radionice „Animirana poezija“ sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.