Primopredaja bibliobusa Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split

U sklopu EU projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ UP.02.1.1.15.0046 Gradska knjižnica Marka Marulića Split i Splitsko-dalmatinska županija nabavile su bibliobus vrijednosti 377.799,79 EUR odnosno 2.846.532,50 HRK s PDV-om od tvrke AUTOBUS d.o.o. Radna isporuka pokretne knjižnice – bibliobusa održana je u četvrtak, 12. siječnja 2023. u prostorima te garaži tvrtke PROMET Split d.o.o. u Kopilici u Splitu. U primopredaji su sudjelovali predstavnici naručitelja, partnera i ugovaratelja. Veliku pomoć procesu primopredaje pružili su domaćini – PROMET Split i njegovi zaposlenici s velikim iskustvom primopredaja autobusa.

Opremanjem pokretne knjižnice – bibliobusa želi se povećati dostupnost materijala poput knjižne građe te omogućiti razvoj čitalačkih kompetencija ciljanih skupina: osoba mlađih od 25 godina, osoba starijih od 54 godine te osoba s invaliditetom na području Splitsko-dalmatinske županije. Sukladno potrebama navedenih skupina u tijeku je definiranje mreže stajališta te satnica dolaska bibliobusa na lokacije za koje je iskazan interes, a sve kako bi se potaknulo socijalno uključivanje ciljanih skupina u lokalnu zajednicu te promicanje jednakih mogućnosti pristupa znanju.

Bibliobus je marke IVECO,  a riječ je o CROSSWAY LINE modelu dužine 12 metara. Nadograđen je u skladu sa Standardom za Narodne knjižnice Republike Hrvatske te ima ugrađenu i rampu za osobe s invaliditetom, ali i tendu za aktivnosti na otvorenom. U pripremi je naljepnica za bus te opremanje inventara i nabava multimedije, a sređuje se i prostor u knjižnici Trstenik gdje je planirano garažiranje bibliobusa za vrijeme dok nije na terenu. Svečano predstavljanje i prvi obilasci potencijalnih lokacija očekuju se sredinom veljače ove godine.

Nositelj projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner je Splitsko-dalmatinska županija. Razdoblje provedbe projekta je od 16.09.2021. do 16.09.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 3.938.232,95 HRK od čega je 3.347.498,01 HRK sufinancirano iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 590.734,94 HRK iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Za više informacija o EU fondovima posjetite: www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr