Mladi glumci u domu za starije i nemoćne u Žrnovnici

Radionica “Čitajmo umirovljenicima: glumci u gostima”, druga po redu od njih šest, održana je u Javnoj ustanovi pri socijalnoj skrbi ZLATNE GODINE – domu za starije i nemoćne osobe u Žrnovnici, u petak 9. prosinca 2022.

Davor Pavić, Petar Salečić, Lara Jerončić, Nika Petrović i Stipe Jelaska, mladi glumci te studenti s Umjetničke akademije u Splitu pod vodstvom izv. prof. art. Brune Bebić pripremili su interpretaciju tekstova „Naš bidni tovar“ i „Kun Frane i njegov Tovar”, Marka Uvodića iz knjige Libar odabranih proza.

Desetak sudionika, korisnika Doma bilo je iznimno zadovoljno što su imali priliku čuti interpretacije ovih tekstova te su izrazili želju za još posjeta glumaca. Mnoge od njih tekstovi su podsjetili na mladost, a mladim glumcima poželjeli su puno uspjeha u daljnjem radu.

Kroz radionice “Čitajmo umirovljenicima: glumci u gostima”, organizirane u sklopu projekta “Za dobre vibre – čitaj libre” želi se približiti književnost i kultura osobama starijima od 54 godine koje zbog bolesti, nepokretnosti, invaliditeta, potrebe za njegom, terapijom i slično ne mogu samostalno čitati i/ili pristupiti knjizi.

Provedba radionice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner je Splitsko-dalmatinska županija. Razdoblje provedbe projekta je od 16.09.2021. do 16.09.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 3.938.232,95 HRK od čega je 3.347.498,01 HRK sufinancirano iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 590.734,94 HRK iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Projekt “Za dobre vibre – čitaj libre” za cilj ima razvoj čitalačke kulture i pismenosti na području Splitsko-dalmatinske županije uspostavom bibliobusne službe koja će omogućiti pristup knjizi svima koji nemaju dostupne knjižnice na području svoje općine ili grada, kao i promicanju i popularizaciji čitalačke kulture posebice u populaciji osoba mlađih od 25 godina, starijih od 54 te osoba s invaliditetom te kroz navedene aktivnosti doprinijeti povećanju socijalne uključenosti navedenih ciljnih skupina projekta.