Kaštelanski gimnazijalci kroz poeziju učili stop animaciju

U gimanzijskom odjeljenju Srednje škole “Braća Radić” u Kaštel Novom u ponedjeljak 21. studenoga 2022. održana je četvrta, ujedno i posljednja po redu radionica pod nazivom “Animirana poezija” u sklopu projekta “Za dobre vibre – čitaj libre”.

Radionicu je održala diplomirana kiparica Kristina Krstinić, a da postoji veliki interes među mladim gimnazijalcima za učenje o stop animaciji pokazalo je više od dvadeset prijavljenih sudionika. 
Na radionici je sudjelovalo dvadeset četvero učenika prvih i četvrtih razreda kao i njihova profesorica Radojka Hrgović te su tijekom dva sata kroz oblikovanje gline i plastelina te koristeći tehniku stop animacije pripremili kratki animirani film prema pjesmi Rainer Maria Rilke “Ja živim u kruzima koji se šire”. Radionicom se željelo potaknuti sudionike na interpretaciju poezije i poticanje ljubavi spram poeziji kroz kreativno stvaralaštvo. Voditeljica radionice upoznala je sudionike s poznatim animiranim filmovima napravljenima tehnikom stop animacije, poput Wallacea i Gromita, ali i Ježeve kućice te su se upoznali s mogućnostima pripreme animiranih filmova. 
Provedba radionice „Animirana poezija“sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Projekt “Za dobre vibre – čitaj libre” za cilj ima razvoj čitalačke kulture i pismenosti na području Splitsko-dalmatinske županije uspostavom bibliobusne službe koja će omogućiti pristup knjizi svima koji nemaju dostupne knjižnice na području svoje općine ili grada, kao i promicanju i popularizaciji čitalačke kulture posebice u populaciji osoba mlađih od 25 godina, starijih od 54 te osoba s invaliditetom te kroz navedene aktivnosti doprinijeti povećanju socijalne uključenosti navedenih ciljnih skupina projekta.
Nositelj projekta je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner je Splitsko-dalmatinska županija. Razdoblje provedbe projekta je od 16.09.2021. do 16.09.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 3.938.232,95 HRK od čega je 3.347.498,01 HRK sufinancirano iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 590.734,94 HRK iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.