Biblići su ponovo u akciji!

U ponedjeljak (24.10.2022.) obišli smo tri općine i dogovorili detalje oko bibliobusnih. stajališta.

Prva stanica – Općina Klis.

Stigli smo u mjesto Brštanovo gdje su nas ispred Osnovne škole “Brštanovo” dočekale kolegice knjižničarke koje su nam osim ovih stručnih i ozbiljnih tema spomenule zanimljivosti svoga kraja.

Tako smo saznali za stare rimske bunare koji prema legendi nikada nisu presušili, a zovu ih “Rajčice” jer oblikom podsjećaju na to voće.

Mjesto je bogato plodnom zemljom i zato mnogi stanovnici ovog mjesta uspješno vode svoj OPG.

Zatim smo se zaputili u Općinu Hrvace koja s ponosom ističe razne aktivnosti i projekte kojima nastoji oživiti i sačuvati zajednicu. Jedan od njih je i Projekt “Zaželi” koji pomaže pri zapošljavanja žena kojima se inače teško zaposliti. Temelji se na socijalnom uključivanju te povećanju razine kvalitete života za brojne starije i nemoćne osobe. Nakon ugodnog razgovora i upoznavanja s ljepotama kraja, sjeli smo u kombi i zaputili se na slijedeće odredište. Na odlasku nas je ispratio prekrasan prizor Perućkog jezera.

Općinu Dicmo ostavili smo za sam kraj.

Dočekao nas je načelnik Općine, Petar Maretić. Dogovorili smo detalje vezane za bibliobusno stajalište i prokomentirali brojne ideje, projekte i natječaje kojima se i ova Općina ponosi.

Napravili smo par zajedničkih fotkica i time zavrsili naš radni dan.

Sve dosadašnje općine koje smo imali priliku posjetiti i upoznati, odlikuju se mladim, perspektivnim i poduzetnim ljudima koji ne gube vrijeme na isprazne priče i čekanje nekog boljeg vremena. Drago nam je što i ovaj naš projekt prihvaćaju i vesele mu se jednako koliko i mi.

Nositelj projekta “Za dobre vibre – čitaj libre” u sklopu kojeg su posjećene moguće lokacije stajališta bibliobusa je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner je Splitsko-dalmatinska županija. Razdoblje provedbe projekta je od 16.09.2021. do 16.09.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 3.938.232,95 HRK od čega je 3.347.498,01 HRK sufinancirano iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 590.734,94 HRK iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.