Bajkaonica za učenice u Biteliću

Karolina Šuša, umjetnica poznata i kao Kate koju znate u srijedu 18. siječnja u prijepodnevnim satima održala je radionicu “Bajkaonica” u Područnoj školi Bitelić u blizini Hrvaca za tri učenice prvog te tri učenice drugog razreda ove škole.

Ovo je osma po redu “Bajkaonica” koja je održana u sklopu projekta “Za dobre vibre – čitaj libre”. Kroz dramske igre i vježbe učenice su na poticaj voditeljice radionice osmislile vlastitu priču sa zadanim elementima te su sudjelovale u umjetničkom pripovijedanju bajke. Dodatnom ugođaju za pripovijedanje bajki doprinio je i ugodan prostor sa peći na drva kojom se griju učenice ove područne škole. S obzirom na manjak sadržaja i rijetka gostovanja učenice, kao i nastavnica Ivka Zorica te pedagoginja Marica Tomić bile su oduševljene ovom suradnjom i iskazale želju za još sličnih radionica u njihovoj školi.

Voditeljica projekta, Petra Skelin Giljanović djeci i nastavnicama podijelila je brošure o važnosti čitanja pripremljene u sklopu projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ koje su dostupne na internetskoj stranici www.gkmm.hr, a moći će ih se dobiti i u pokretnoj knjižnici – bibliobusu koji će u narednom periodu početi obilaziti lokacije na području Splitsko-dalmatinske županije. Kako se učenice do sada nisu susrele s bibliobusom ovo je bila odlična prilika da ih se upozna s prednostima dolaska bibliobusa u manja mjesta u kojima je pristup knjigama i knjižnoj građi onemogućen.

Nositelj projekta “Za dobre vibre – čitaj libre” je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner je Splitsko-dalmatinska županija. Razdoblje provedbe projekta je od 16.09.2021. do 16.09.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 522.693,34 eura (odnosno 3.938.232,95 HRK) od čega je 444.289,34 eura (odnosno 3.347.498,01 HRK) sufinancirano iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 78.404,00 eura (odnosno 590.734,94 HRK) iz Državnog proračuna Republike Hrvatske

Projekt ima za cilj razvoj čitalačke kulture i pismenosti na području Splitsko-dalmatinske županije uspostavom bibliobusne službe koja će omogućiti pristup knjizi svima koji nemaju dostupne knjižnice na području svoje općine ili grada, kao i promicanju i popularizaciji čitalačke kulture posebice u populaciji osoba mlađih od 25 godina, starijih od 54 te osoba s invaliditetom te kroz navedene aktivnosti doprinijeti povećanju socijalne uključenosti navedenih ciljnih skupina projekta.