Otvorenje preuređenog Odjela za djecu i mlade Knjižnice Trstenik

Za djecu Za mlade Knjižnica Trstenik Otvorenje Radionica

Dodaj u kalendar

2.5.2024

Početak

18:00

Lokacija

Od 2. svibnja, djeca i mladi do navršene 18. godine imaju priliku besplatno se učlaniti u GKMM!

Na svečanosti će, uz pozdravne govore, sudjelovati klapa Dežgracija, Mažoretkinje grada Splita, učenici osnovnih škola Trstenik i Žnjan-Pazdigrad s recitacijama i dramskim te prigodnim izvedbama.

Akademski slikar Marin Baučić održat će likovnu radionicu ilustracija namijenjenu djeci i mladima s početkom u 18.45 sati, u sklopu koje će ih upoznati s ilustracijama te ih potaknuti da osmisle ilustracije za svoju priču.

Posjetitelji će imati priliku obići preuređeni Odjel za djecu i mlade, isprobati VR naočale te preuzeti pristupnice za upis u knjižnicu. Isto tako, svi zainteresirani moći će obići podrum knjižnice koji je preuređen u prostor za pohranu knjiga, ali i u prostor za kreativna kulturna događanja namijenjena stanovnicima Gradskog kotara Trstenik kao i svim građanima Grada Splita.

Od 2. svibnja sva djeca i mladi do navršenih 18 godina moći će se besplatno upisati ili besplatno obnoviti članstvo u svim knjižnicama u mreži Gradske knjižnice Marka Marulića Split. Jedini trošak će biti 2 eura za trajnu izradu iskaznice, ukoliko je još nemaju. Besplatan upis do sada su imala djeca do navršenih 14 godina, a ovime se ulazi u četvrtu, ujedno i zadnju fazu realizacije Strateškog plana GKMM Split. Besplatan upis može se izvršiti popunjavanjem pristupnice u knjižnicama.

Knjižnica Trstenik je treća knjižnica po veličini u mreži Gradske knjižnice Marka Marulića, nakon Središnjice te Knjižnice Bol-Plokite. Ima nešto više od 2.500 korisnika te preko 40.000 jedinica građe u kojoj se može naći nešto za svakoga. Odjel za djecu i mlade renoviran je pod arhitektonskom palicom Studia A.R.P. Dinka Peračića, a renovaciju je financirao Grad Split. Osim novouspostavljene Županijske bibliobusne službe GKMM Split i novog Odjela za djecu i mlade Mejaši-Kila ovo je treća po redu knjižnica koja je renovirana i otvorena u posljednje dvije godine (Knjižnica Dalmatina sa Spomen sobom Ljube Stipišića Delmate i kućnom knjižnicom Jakše Fiamenga, Knjižnica Žrnovnica sa Spomen sobom Miljenka Smoje i Odjel za djecu i mlade s preuređenim multifunkcionalnim podrumom Knjižnice Trstenik). Gradska knjižnica Marka Marulića Split, županijska matična knjižnica, uz podršku svog osnivača Grada Splita te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Splitsko-dalmatinske županije nastavlja raditi na važnosti i prepoznatljivosti čitanja i pismenosti među svim dobnim skupinama.

U svibnju, Mjesecu obitelji veselimo se upravo ovom preuređenom odjelu za djecu i mlade jer su ga već cijele obitelji počele s radošću posjećivati. Drago nam je da smo u vrijeme Sudamje poklonili Gradu ovako jedan važan prostor jednako kao i besplatan upis za sve naše srednjoškolce!