Obilježavanje Svjetskog dana KOPB-a

Za odrasle Predavanje

Dodaj u kalendar

15.11.2023

Početak

16:00

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježava se svake godine, treću srijedu u studenom

Klinika za plućne bolesti Kliničkog bolničkog centra Split obilježit će prigodnim aktivnostima Svjetski dan KOPB-a koji se obilježava 15. studenog 2023. U aktivnostima će sudjelovati liječnici specijalisti i specijalizanti te medicinske sestre/tehničari s Klinike.

Tog dana od 10 do 12 sati na splitskoj Rivi održat će se javna akcija mjerenja spirometrije zainteresiranim građanima uz podijelu prigodnih letaka. Poslijepodne će se program nastaviti od 16 sati u središnjoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića (Ulica slobode 2) gdje će se održati dva prigodna stručna predavanja na temu KOPB-a uz mogućnost obavljanja spirometrije i provjeru plućne funkcije za zainteresirane.

Globalna inicijativa za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (Global Iniative for Chronic Obstructive Lung Disease, GOLD) svake godine odredi drugu temu kojom se nastoji podići svijest javnosti o ovoj čestoj i teškoj bolesti.

KOPB je i dalje jedan od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u cijelom svijetu i zato je važno na vrijeme voditi računa o zdravlju pluća.

  • Voditelj akcije obilježavanja: Vide Popović, dr. med.
  • Glavna sestra Klinike: Dijana Sunara, univ. bacc. med. techn.
  • Predstojnica Klinike: doc. dr. sc. Suzana Mladinov, dr. med.