Nutricionistička radionica: „Iskusiti anoreksiju ili bulimiju – dvije krajnosti s istim ciljem!

Za mlade Za odrasle Predavanje Radionica

Dodaj u kalendar

11.4.2024

Početak

19:00

Svi su poremećaji u prehrani psihijatrijske prirode

Istraživanja pokazuju da su žene u mnogo većoj mjeri pogođene poremećajima prehrane, i to u omjeru 10:1 u odnosu na muškarce.

Riječ anoreksija znači odsustvo apetita. Osim samog mršavljenja, anoreksija vodi i do drugih posljedica. Organizam postaje manje otporan na zaraze i na želučane tegobe te osjetljiviji na hladnoću. Može doći do izostanka mjesečnice, opadanja kose, na psihičkom planu javlja se depresija (ako nije već postojala uoči nastupa anoreksije) i negacija problema. Unatoč očiglednoj mršavosti, osoba se doživljava debelom i smatra da ne čini ništa nenormalno time što si uskraćuje hranu.

Bulimija znači „bikova glad” i hrana predstavlja ugodnu i autodestruktivnu drogu. Obilježavaju je epizode prejedanja, a da bi se spriječilo dobivanje na težini osoba povremeno ograničava unos hrane i povraća, uzima laksative ili pretjerano vježba.

Smrtnost je kod bulimije veća nego u anoreksije, i to zbog medicinskih komplikacija izazvanih prejedanjem, povraćanjem i uporabom laksativa.

Liječenje se svodi na multidisciplinarni tretman u oba slučaja, a više o ovom problemu koji zahvaća mladu populaciju reći će nam nutricionistica Petre Mijić.