Yasujirō Ozu, ciklus filmova japanskog redatelja

22.1.2021

Ponedjeljak, srijeda, petak (1., 3. i 5. listopada 2012.) u 18h U ponedjeljak, srijedu i petak (1., 3. i 5. listopada) u zelenoj dvorani Gradskoj […]

Ponedjeljak, srijeda, petak
(1., 3. i 5. listopada 2012.) u 18h

U ponedjeljak, srijedu i petak (1., 3. i 5. listopada) u zelenoj dvorani Gradskoj knjižnici Marka Marulića održati će se edukativne projekcije filmova Yasujira Ozua, jednog od najpoznatijih japanskih redatelja svih vremena.
Ciklus počinje u ponedjeljak filmom iz 1951. godine, Rano ljeto (Bakushu), nastavlja se u srijedu s Plutajućim travama (Ukikusa) iz 1959. godine, a završava u petak s filmom Jesenje popodne (1962.).
Stil jednog od najistaknutijeg redatelja obiteljskih priča, filmski je teoretičar Paul Schrader označio transcendentnim, a David Bordwell pomno strukturiranje njegovih filmova nazvao “parametarskim pripovijedanjem”. Dojam jedinstva svog opusa, japanski je redatelj osnaživao i ponavljanjem imena svojih likova, često u tumačenju istih glumaca te sa sličnom funkcijom u priči. Ozuov stil uvijek je bio i ostao autorski.

Projekcije u počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na info-pultu Središnje knjižnice prije svake projekcije.