Vidoslav Gnjato: “Čovjek u raljama ovisnosti”

13.11.2020

Ponedjeljak, 29. ožujka 2010. 18:00 Knjiga prof. Vidoslava Gnjate “U raljama ovisnosti“ priručnik je dostupan svakome, bio on roditelj, odgajatelj ili potencijalna žrtva opasnosti, u kojega je […]

Ponedjeljak, 29. ožujka 2010. 18:00

Knjiga prof. Vidoslava Gnjate “U raljama ovisnosti“ priručnik je dostupan svakome, bio on roditelj, odgajatelj ili potencijalna žrtva opasnosti, u kojega je autor ugradio mnogo truda, znanja, entuzijazma i vlastitog iskustva.
Rijetki su autori koji istodobno pišu o svim ovisnostima, jer je to vrlo složen zadatak,dok prof.Gnjato pokušava cjelovito obraditi  gotovo sva područja ovisnosti. Na taj način on pomaže roditeljima koji nemaju ni vremena ni novca za kupnju i čitanje desetaka različitih naslova.

Osim toga literaturu o ovisnostima  pišu  ljudi od struke i ona je najčešće namijenjena opet usko specijaliziranim stručnjacima, što nije pristupačno širem krugu korisnika. Gnjatina knjiga napisana je na razumljiv način i time je dostupna svakom čitatelju, bez obzira na njegov stupanj obrazovanja i profesiju.

U knjizi se govori o drogama, alkoholu i nikotinu, ali i o iracionalnim ponašanjima koje izazivaju nove i donedavno nepoznate ovisnosti. Na ovisnosti se gleda široko,konkretno, jasno i koncizno ,a na svima pristupačan način nudi se sustavan prikaz 17 oblika ovisnosti suvremenog čovjeka.

Kroz devet poglavlja ovaj vrlo edukativan priručnik znalački i razumljivo analizira ovisnost o hrani, alkoholu, pušenju, drogi,kockanju,lijekovima,kavi te govori  i o ostalim ovisnostima.Za sve vrste ovisnosti autor navodi konkretne uzroke i posljedice te preporučuje mjere koje treba poduzeti za njihovo sprječavanje u samom začetku.