Videokonferencija povodom Svjetskog dana svjesnosti o limfomima

17.3.2021

PONEDJELJAK, 15. RUJNA 2014.   Videokonferencija povodom Svjetskog dana svjesnosti o limfomima u organizaciji Hrvatske udruge leukemija i limfomi 15.09. SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O LIMFOMIMA […]

PONEDJELJAK, 15. RUJNA 2014.
 

Videokonferencija povodom Svjetskog dana svjesnosti o limfomima u organizaciji Hrvatske udruge leukemija i limfomi

15.09. SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O LIMFOMIMA
LIMFOMI
Limfomi, zloćudni tumori koji nastaju iz stanica sustava zaduženog za obranu organizma, spadaju u 10 najčešćih zloćudnih tumora. Njihova je učestalost stalno u porastu, a pogađaju osobe oba spola, mlade i djecu. Iako se suvremenim metodama velik broj limfoma može zaliječiti, a jedan dio i izliječiti, i dalje značajan broj bolesnika umire od svoje bolesti.

SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O LIMFOMIMA
Svjetski dan svjesnosti o limfomima (World Lymphoma Awareness Day – WLAD) – od 2004. godine svake se godine obilježava u cijelome svijetu i posvećen je podizanju svjesnosti o ovim zloćudnim tumorima u smislu prepoznavanja simptoma, ranog dijagnosticiranja i liječenja. WLAD je globalna inicijativa pokrenuta od Lymphoma Coalition – neprofitne mrežne organizacije grupa pacijenata iz cijeloga svijeta (trenutno broji 49 članova iz 36 zemalja, Hrvatska je među njima).

ZAŠTO SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O LIMFOMIMA
Unatoč činjenici da u svijetu milijun ljudi živi s limfomom i svakoga dana bude 1000 novodijagnosticiranih osoba, jedno je međunarodno istraživanje pokazalo sljedeće:
na pitanje poznaju li svoje limfne čvorove, samo je polovica (49 %) odgovorila potvrdno
52 % ispitanika znalo je vrlo malo ili ništa o limfomima iako su čuli za tu bolest
dvije trećine ispitanika (67 %) nije znalo da su limfomi vrsta zloćudne bolesti i da je njihova pojavnost (incidencija) među najbrže rastućima u svijetu.
Zadnjih godina je upotreba novih, razmjerno skupih lijekova, značajno poboljšala prognozu bolesnika s limfomima, tako da danas umire i do 40% manje bolesnika s pojedinim vrstama ovih bolesti nego ranije. Broj novih lijekova za liječenje limfoma sve više raste, a tako i njihova cijena. Ekonomska kriza i restriktivna politika prema zdravstvu u Hrvatskoj, ne samo što ne omogućava uvođenje novih, već prijeti da će onemogućiti i korištenje lijekova koji se već koriste, što može ugroziti živote novooboljelih.
Stoga je vrlo važno u javnosti podići svjesnost o limfomima, o znacima i simptomima bolesti te mogućnostima liječenja jer to mnogima može spasiti život.
Za obilježavanje ovoga dana, HULL je zamislio sljedeće aktivnosti:
video vezom uživo povezati 6 hrvatskih gradova: Zagreb, Donji Miholjac, Rijeku, Slavonski Brod, Split i Varaždin u svakome gradu okupit će se bolesnici, njihove obitelji, liječnici koji sudjeluju u liječenju limfoma (hematolozi, citolozi, transfuziolozi, radiolozi, patolozi, otorinolaringolozi, ginekolozi, psihijatri, kirurzi, liječnici obiteljske medicine) i medicinske sestre.
Prijenos će se izravno moći pratiti na našim stranicama www.hull.hr i na YouTubu (link u pripremi).
U svakome gradu vodit će se razgovori okupljenih na teme liječenja limfoma, kako se postavlja dijagnoza, određuje terapija, kako bolesnici doživljavaju svoju bolest i liječenje, na koje poteškoće nailaze, jesu li im dostupni svi potrebni lijekovi, što je dobro, a što treba poboljšati u procesu liječenja.
Zajednički zaključak na kraju svakako će biti vrijedan doprinos saznanjima o tome gdje je liječenje limfoma u Hrvatskoj danas i što bi HULL i njegovi članovi, a uz neophodnu i nesebičnu pomoć svih koji sudjeluju u liječenju limfoma, mogao učiniti da se ono poboljša. Bio bi to dokaz da članstvom u velikoj obitelji HULL-ovih članova zajedno možemo i moramo učiniti više.
Napominjemo da će 15.09. biti predstavljen i naš novi priručnik o limfomima.
U prilogu je program događanja.

Za razgovore sa liječnicima-hematolozima dajemo broj našeg medicinskog direktora, prof.dr.sc. Igora Aurera, dr. med., 091 2062 578.

Osoba za dodatne informacije u HULL je Jadranka Santini, 091 4873 561.
Molimo da nam putem vašeg medija pomognete u informiranju hrvatske javnosti o Svjetskom danu svjesnosti o limfomima.

Zahvaljujemo.
S poštovanjem,
mr.sc. Dubravko Hoić
predsjednik HULL-a
U Zagrebu, 10. rujna 2014.

Program:
17:00 – 17: 15 Uvodna riječ prof.dr.sc. Igora Aurera, internista-hematologa, KBC Zagreb, Zavod za hematologiju, medicinskog direktora HULL-a
17:15 – 18:00 razgovori u centrima i donošenje zaključaka diskusija
18:00 – 19:00 priopćavanje i razmjena zaključaka diskusija iz svih centara, iznošenje zajedničkih saznanja u liječenju limfoma u Hrvatskoj danas