Velikani španjolske književnosti – Miguel de Cervantes i Federico Garcia Lorca

23.2.2021

UTORAK, 22. LISTOPADA 2013.   “Velikani španjolske književnosti – Miguel de Cervantes i Federico Garcia Lorca” predavanje prof. Mate Kuvačića Bit će govora o najvećem […]

UTORAK, 22. LISTOPADA 2013.
 

“Velikani španjolske književnosti – Miguel de Cervantes i Federico Garcia Lorca” predavanje prof. Mate Kuvačića

Bit će govora o najvećem španjolskom pripovjedaču i jednom od najvećih pisaca svjetske književnosti Miguelu de Cervantesu, koji je za sobom ostavio golemo književno djelo, posebno Don Quijotea, kojeg je počeo pisati u zatvoru.
Njegov buran život (ranjavanje u glasovitoj lepantskoj bitci, potom gusarsko zarobljeništvo i zatvor) mogao bi poslužiti za proučavanje čovjeka na razmeđu dviju epoha – renesanse i baroka.
Potom će biti riječi o jednom od najvećih španjolskih pjesnika i dramatičara Federicu Garcia Lorci, čiji su život i djela obilježili vrijeme prije španjolskog građanskog rata. Fašistički su ga vojnici strijeljali a tijelo su mu bacili u neobilježen grob. Spominjanje njegova imena u vrijeme diktatora Franca bilo je zabranjeno. Kako je bio među prvim i najslavnijim žrtvama građanskog rata, ubrzo je postao simbol žrtve političke represije i fašističke tiranije.