Trstih u ožujku: Julija Mateljan Milatić

5.1.2021

27. ožujka 2018. u 18:00 U glazbenom dijelu programa nastupit će kćerke Julije Mateljan Milatić: Antonia Milatić, uz pratnju svojih sestara, Bonite, Marte i Klare […]

27. ožujka 2018. u 18:00

U glazbenom dijelu programa nastupit će kćerke Julije Mateljan Milatić: Antonia Milatić, uz pratnju svojih sestara, Bonite, Marte i Klare Milatić.
Moderatorice: Vesna Jukić-Oštrek, Natali Šarić i Nada Vučičić
O autorici:
Julija Mateljan Milatić rođena je 1965. godine u Zastražišću na Hvaru, živi u Splitu. Učiteljica je u PŠ Kučine, OŠ Kraljice Jelene u Solinu. Večeri poezije Rječilište u Splitu vratili su je poeziji. Ponekad piše i na hvarskoj čakavici. S pjesnicima organizira pjesničku večer Blogo naše riči u Zastražišću na Hvaru. Pjesme su joj objavljene u Zborniku hvarske čakavske poezije i u Zborniku Rječilišta, objavljenog u studenom 2015. g., te u Školskim novinama.
'Na Riječilište me je pozvao moj mještanin Dinko Lučić, vrsni poznavatelj poezije i književnosti koji, nažalost, već dvije godine nije s nama. Nekada davno, u djetinjstvu i prvoj mladosti, Dinko je bio prvipoetski performer u mome mistu, a za nas rječilištarce, sigurna sam da bi se složili sa mnom, poetski guru.
Zahvalna sam Dinku Emilu, kako smo ga mi na Hvaru zvali.
Posvećujem mu ovu večer.'
(Julija M. M.)
'Kako je uobičajeno u teoriji književnosti da se svako obraćanje, svako komuniciranje umjetnošću, smatra vrstom darivanja, svojevrsne posvećenosti, makar se to samo podrazumijevalo, tako je i kod Julije, koja iz čistoga srca odlijeva riječi i pretvara ih u slike i emocije – za nas je to upravo dar. Julija je prerasla u pjesnikinju koja je napustila mladenački nagon za lijepom glazbom i gomilanjem stihova i zauvijek ostala odana riječi.'
(ulomak iz osvrta Nere Karoline Barbarić)
Otok
valja nam pustiti otok
da se umiri
neka žala zaspu
na svome kamenu
valjalo bi
masline gledati
lavandu mirisati
između loza
prileći
pustiti tijelo
da zašuti i malo pridrijema
da se probudi život