Trstih u knjižnici Brodarica, gošća pjesnikinja je Lidija Leskur

5.1.2021

2. listopada 2018. u 18:00 Pjesnikinju će predstaviti Vesna Jukić-Oštrek i Mia Samac. Gosti večeri su slikarica Sonja Papić i muška klapa Pokornik iz Ostrvica. […]

2. listopada 2018. u 18:00

Pjesnikinju će predstaviti Vesna Jukić-Oštrek i Mia Samac. Gosti večeri su slikarica Sonja Papić i muška klapa Pokornik iz Ostrvica.
Upriličit će se i otvorenje izložbe slika Sonje Papić: Zaigranost boja i mašte.
Lidija Leskur
Rođena je u Kotoru 1953. g. Živjela je u Crnoj Gori, BiH i Njemačkoj. 1979. g. diplomirala je na Fakultetu za vanjsku trgovinu u Zagrebu. 2000. g. završila je školu za medicinskog masera, čime se dugo bavila. Od 1972. živi u Splitu. Danas ima status umirovljenice.
Počasna je doživotna predsjednica Umjetničke likovno-književne unije “Vlaho Bukovac” u Splitu. Objavila je tri samostalne zbirke pjesama:
„Dok prolazi sve“, 2006.
„Ne ulazite bez poziva“, 2012. i
„Muzej prekinutih veza“, 2017.
Četvrta samostalna zbirka duhovne poezije, naslova „Prebiranje“ je u tisku, a zbirka kratkih priča joj je u pripremi.
Prvi puta objavljuje 2005. g., i to u zajedničkoj zbirci „Simbioza lutanja“, a potom su joj brojne pjesme objavljene u poetskim zbornicima u zemlji i izvan nje. Godine 2015. tiskana je zajednička zbirka pjesama ULKU „Vlaho Bukovac“ pod nazivom „Trajni trenutci“, u kojoj su i Lidijini stihovi. Članica je Matice Hrvatske-Ogranak Split, Udruženja umjetnika Vizija-Golubovci (Crna Gora), Udruženja balkanskih umjetnika-Subotica, Udruženja bosanskih umjetnika-Sarajevo. Kao pjesnikinja, nastupala je u više gradova u domovini i izvan nje. Piše kratke priče, dječju i haiku poeziju, ljubavne, zavičajne, angažirane i dr. pjesme, od kojih su mnoge zastupljene u međunarodnim zbornicima. Vodi i moderira pjesnička i druga događanja, promovira pjesničke zbirke drugih autora. Neke od njezinih pjesama su uglazbljene.
Muzej prekinutih veza
U muzeju mome prekinutih veza
ostalo je malo vrijednih izložaka
U malenu policu sve bi stalo:
rokovnik, sličica nekoliko,
prsten i sunčane naočale,
četiri para naušnica
i puno uvelog cvijeća
Bolje bi bilo
od tih uspomena
i takvog muzeja
da opstala je
bar jedna veza
jer mi se čini ovako
da sam sve samo
sanjala
Lidija Leskur