Tribina “Liječenje kronične cerebrospinalne venske insuficijencije u multiploj sklerozi

28.1.2021

Utorak, 18. prosinca 2012. u 17:30h Centar za promicanje znanosti i kritičkog mišljenja CFI Croatia organizira tribinu pod naslovom “Liječenje kronične cerebrospinalne venske insuficijencije u […]

Utorak, 18. prosinca 2012. u 17:30h

Centar za promicanje znanosti i kritičkog mišljenja CFI Croatia organizira tribinu pod naslovom “Liječenje kronične cerebrospinalne venske insuficijencije u multiploj sklerozi; nade i zablude.

Tribina će se održati 18. prosinca 2012. s početkom u 17:30h u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića.
Voditelj tribine je prof. dr. Damir Sapunar, dr.med.

Predavači:
– Terapijske mogućnosti liječenja multiple skleroze
doc. dr. Meri Matijaca, dr.med., Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu

– Kronična cerebrospinalna venska insuficijencija: jučer, danas, sutra
Krešimir Dolić, dr.med., Zavod za Radiologiju, Klinički bolnički centar Split

– O najnovijim informacijama vezanim za temu predavanja razgovarati ćemo pute video veze s prof. dr. Robert Živadinovim, voditeljem Buffalo Neuroimaging Analysis Center, SAD.

Sažetak: Oprečne i nejasne informacije o pojedinim terapijskim postupcima zbunjuju bolesnike ali nerijetko i stručnjake. Cilj ove tribine je otvoriti dijalog s osobama istinski zainteresiranima za nove informacije o liječenju multiple skleroze. Godine 2008. Paolo Zamboni, talijanski vaskularni kirurg pretpostavio je da suženje vena vrata i prsiju može uzrokovati multiplu sklerozu zbog otežanog otjecanja venske krvi iz mozga. Sukladno tim idejama pretpostavljeno je da se vaskularnim postupkom širenje tih suženja može pomoći oboljelima od multiple skleroze. Svrha predavanja je upoznati posjetitelje tribine s principima kritičkog procjenjivanja uspješnosti terapijskih postupaka, sa stavovima FDA, s rizicima i koristima vaskularnih intervencija.