Treća putopisna tribina iz ciklusa “Tamo, tamo da putujem“, gost je Davor Vuković

13.11.2020

Četvrtak, 3. ožujka 2011. u 18:00 U novom izdanju tribine Tamo da putujem, posvećene putovanjima, putnicima i putopiscima, svoje fotografije, iskustva i dojmove s putovanja […]

Četvrtak, 3. ožujka 2011. u 18:00

U novom izdanju tribine Tamo da putujem, posvećene putovanjima, putnicima i putopiscima, svoje fotografije, iskustva i dojmove s putovanja Indijom s publikom će podijeliti Davor Vuković. S puno manje putničkog iskustva i prijeđene kilometraže od dosadašnjih gostiju tribine Stipe Božića i Jasena Boke, Vuković je u fokus svojih putovanja stavio Potkontinent u koji se zaljubio pri svojoj prvoj posjeti 2005, od kada je Indija postala njegova redovita destinacija.
Indija je zemlja koja je oduvijek privlačila putnike sa Zapada. Još od prvih Herodotovih zapisa priče o basnoslovnim bogatstvima te daleke i drugačije zemlje golicale su maštu Zapadnjaka, a silna želja za pronalaskom najboljeg puta do „Indija“ za rezultat je imala velika geografska otkrića u 15. i 16. stoljeću. No, blaga Indije nikad nisu bila samo ona materijalna i opipljiva. Duhovno naslijeđe, nataloženo tijekom milenijima neprekinutog kulturnog kontinuiteta, živo je i danas kada Indija krupnim koracima grabi ka vodećem mjestu u globalnoj ekonomiji.
Tradicionalna se Indija najbolje očuvala u religijskim centrima, a neka od takvih, kao amaterski putnik i fotograf, pohodio je i Vuković, putujući uglavnom van utabanih turističkih ruta, sam ili u društvu i domaćinstvu svojih indijskih prijatelja, stekavši tako insajderski uvid u običaje, navike i rituale hinduizma, većinske i temeljne indijske religije. Na predstojećoj tribini Davor Vuković predstavit će kolekciju vlastitih fotografija, sjećanja i dojmova ponajviše iz svetih mjesta kao što su Puškar i Varanasi, te s velikog himalajskog hodočašća Char Dham Yatra.