Tjedan mozga u GKMM: Europski dan narkolepsije

20.11.2020

Petak, 18. ožujka u 18:00 Tjedan mozga je manifestacija koja se organizira na globalnoj razini od 14. do 20. ožujka 2011., a cilj joj je popularizirati […]

Petak, 18. ožujka u 18:00

Tjedan mozga je manifestacija koja se organizira na globalnoj razini od 14. do 20. ožujka 2011., a cilj joj je popularizirati istraživanja iz područja neuroznanosti, kao i upozoriti na bolesti vezane u živčani sustav.
“Tjedan mozga” u Gradskoj knjižnici Marka Marulića započet će obilježavanjem Europskog dana narkolepsije.
Podizanje svjesnosti o toj bolesti od vitalnog je značenja jer velika većina pacijenata nije dijagnosticirana. Narkolepsija je vrlo ozbiljan poremećaj koji često dovodi do radne nesposobnosti. To se može spriječiti učinkovitim liječenjem. Rano liječenje popravlja kvalitetu života u svakom pogledu i predstavlja glavni cilj uspostavljanja Europske Mreže za Narkolepsiju (European Narcolepsy Network).
Zajedništvo pacijenata i rodbine, liječnika i socijalnih radnika dovest će do boljeg razumijevanja narkolepsije i unaprijediti znanstvene spoznaje, metode liječenja kao i prihvaćenost narkolepsije kao bolesti u društvu.

Narkolepsija – bolest prekomjernog spavanja
Predavači:
Prof. dr. sc. Zoran Đogaš, predstojnik Zavoda za neuroznanost, Medicinski fakultet u Splitu i voditelj Centra za medicinu spavanja KBC Split i Medicinskog fakulteta u Splitu
Prof. dr. sc. Ivo Lušić, predstojnik Klinike za neurologiju, KBC Split,
predstojnik Katedre za neurologiju, Medicinski fakultet u Splitu