Tematska pjesnička večer ‘STOP NASILJU NAD ŽENAMA’

5.1.2021

26. studenoga 2019. u 18:00 Grozdana Ribičić, ravnateljica GKMM, Maja Fiamengo, Biserka i Tomislav Beronić, Livija Plančić – BIJELI KRUG HRVATSKE, Anita Ćudina, Marijan Grbavac, […]

26. studenoga 2019. u 18:00

Grozdana Ribičić, ravnateljica GKMM, Maja Fiamengo, Biserka i Tomislav Beronić, Livija Plančić – BIJELI KRUG HRVATSKE, Anita Ćudina, Marijan Grbavac, Judita Kočiš, Mirna Kovačić, Luči Lončar i
SPLITSKI PJESNICI
moderatorice: Vesna Jukić-Oštrek i Nada Vučičić
Na poziv Lidije Puđak, pjesnikinje i blogerice iz Zagreba, projektu 'Stop nasilju nad ženama' su se od 2015. godine pridružili brojni splitski pjesnici koji se u GKMM okupljaju oko TRSTIH-a. To je Projekt koji se istodobno odvija u mnogim gradovima Hrvatske i izvan nje, a organizira se povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji promovira kulturu nenasilja i međusobnog poštivanja spolova (25.11.) Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima, od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Ono obuhvaća narušavanje osobnih, građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena… Splitski pjesnici su se i ove godine odazvali pozivu i čitanjem svojih stihova podržali žene u borbi protiv nasilja! Ovu smo pjesničku večer posvetili Jakši Fiamengu, s ljubavlju i zahvalnošću, stoga što nam je u nasljedstvo ostavio nebesko poetsko blago koje se utkalo u živote svih nas. Pjesnik je rođen je u Komiži, na današnji dan, 26.11.1946. godine, a za mjesec dana bilježit ćemo prvu godišnjicu otkako nas je napustio.
Iza Jakše Fiamenga ostala je privatna biblioteka koja broji oko 3000 svezaka knjiga. Nesvakidašnjom pažnjom, altruizmom i ljubavlju spram strica i njegova umjetničkoga djela, ali i grada Splita, nećak pok. Jakše Fiamenga, gospodin Denis Fiamengo i kćerka mu Maja, koja je pravna nasljednica zbirke, ponudili su GKMM u listopadu 2019. g. na poklon vrijednu zbirku, što smo sa zahvalnošću prihvatili!
Jakša Fiamengo je zaslužio, u ime hrvatskih kulturnih i znanstvenih djelatnika, građana Komiže, Splita i cijele Hrvatske, da njegova književna ostavština ostane trajno zbrinuta u GKMM, kao dio kulturnoga blaga grada Splita, a naša je zadaća da je čuvamo, što ćemo s velikim zadovoljstvom i raditi!